Uitwendig draaien

Dormer biedt een breed assortiment aan uitweinige beitelhouders met courante en moderne spansystemen vervaardigd uit gehard, slijtvast gereedschapstaal. Ook onze beitelhouders voor wisselplaten met verschillende klemsystemen volgens ISO-normen en aanvullende klemsystemen zijn gemaakt uit hoogwaardig gehard gereedschapstaal. Tevens hebben de houders een lasermarkering van de onderdelen met artikelnummer en staan deze vermeld in de catalogus op de bladzijde van de beitelhouder.

Uitwendige beitelhouders zijn geschikt voor het uitwendig bewerking van ronde werkstukken met hardmetalen wisselplaat. Het werkstuk draait rond terwijl de draaibeitel zich langs het werkstuk beweegt. Draaibeitels zijn er met verschillende wisselplaat-spansystemen: de klemset (D), schroef (S), kantelpen (P), spankap (C) en klemvinger (G). Hierbij kunnen negatieve wisselplaten dubbelzijdig worden gebruikt terwijl positieve wisselplaten slecht enkelzijdig bruikbaar zijn door hun positieve vrijloop.

De combinatie van snijkantshoek en verschillende snijkantlengten bepalen de wisselplaatgrootte. Er zijn 8 basis draai-wisselplaat-vormen aangegeven door de ISO-normen.

De keuze voor de schachtafmetingen van de draaibeitel en de wisselplaatgrootte wordt bepaald door een combinatie van het vermogen en stabiliteit van de draaibank en de gevraagde verspanings productiviteit.    

Tips & aandachtgebieden:

  • Kies de juiste beitelhouder voor de gekozen hardmetaal wisselplaat vorm, -geometrie en –afmetingen.
  • Zorg dat de wisselplaat zitting schoon is en zonder beschadigingen zodat de wisselplaat stabiel in de zitting ligt.
  • Het wisselplaat spansysteem (schroef, spankap of kantelpen) stevig vastdraaien zodat de wisselplaat niet kan verschuiven.