Draadtappen en draadsnijden

Omdat in het verre verleden een bijzonder grote verscheidenheid aan schroefdraden is ontstaan, is met de toegenomen internationale samenwerking gekozen voor een uitgebreid assortiment doch beperkt aantal schroefdraden waarvan de normen 

zijn vastgelegd in de internationale ISO normen. Binnen deze normen biedt Dormer een grote verscheidenheid aan tappen, snijplaten en snijmoeren.

Hoewel de draad op de metrische tappen gefabriceerd wordt volgens de ISO normen, worden tappen in bouwmaat vervaardigd volgens de Duitse DIN, de internationale ISO of een ANSI norm.
De grote verschillen hierbij zijn de afwijkende schacht diam., het aansluit vierkant en de lengte van de tap.

DIN of ISO

Het verschil in bouwmaat van de tap kan in een enkel geval problemen op leveren. Wanneer de gebruiker een tapapparaat heeft met een ISO opname voor de tap, zal dus altijd de keuze voor een tap met ISO bouwmaten gemaakt moeten worden. Hetzelfde is natuurlijk het geval wanneer de gebruiker een DIN opname in bedrijf heeft. Bedenk wel dat de gebruiker soms zelf niet weet over welk type opname men beschikt en soms met klachten komt zoals:

  • De tap valt zomaar uit de opname.
  • De tap is veel korter of langer dan die wij normaal gebruiken.
  • De schacht en het vierkant is heel anders.

Denk aan de bouwmaat verschillen in DIN en ISO wanneer de klant met deze klachten komt. Overigens is DIN de meest gebruikte norm in Nederland. Omdat bij iedere opspanning de stabiliteit van groot belang is, zal men ook, indien mogelijk, de keuze voor een zo kort mogelijke tap moeten maken.

 

Meer weten over draadtappen en -snijden?

Registreer voor onze online cursus