Alles over gasdraad

Gasdraad is een verzamelnaam voor schroefdraadverbindingen die veelal worden toegepast bij leidingen en producten waar een medium door wordt getransporteerd of in wordt bewaard. Wereldwijd zijn er nogal wat verschillende soorten (normen) gasdraad waarvan een deel rechte (parallel) en een deel conisch (taps) is. De rechte gasdraad is vaak een bout/moer verbinding terwijl de conische vaak bij leidingen wordt toegepast zodat deze bij aandraaien afdicht, eventueel met toevoeging van afdichttape of -pasta. In de praktijk is het nog steeds niet mogelijk een schroefdraad volledig zelf afdichtend te vervaardigen en zal er om een gas/vloeistof dichte verbinding te verkrijgen een afdichtingsmiddel worden toegevoegd. Vroeger werd vaak hennepvezel gebruikt en tegenwoordig een teflon tape, koord of pasta. Bij rechte gasdraad kan een afdichting worden verkregen door bijvoorbeeld gebruik te maken van een afdichtingsring.

 

Conisch gasdraad rechte gasdraad
Conische of tapse schroefdraad Rechte of parallelle schroefdraad

Gasdraad is officieel een pijpdraad omdat het vaak op leidingen voor gas of vloeistoffen wordt toegepast. In de meeste woonhuizen tref je (nog) een stalen gasleiding aan. Maar zeker in de industrie (zoals petrochemische of voedingsindustrie) komen veel geschroefde leidingen voor. Ook wordt pijpdraad gebruikt op pijpen voor constructieve doeleinden.

Aangezien de wanddikte vaak beperkt is en het wenselijk is om de verbinding zo kort mogelijk te houden is deze schroefdraadsoort veelal uitgevoerd met een fijne spoed.

Ondanks dat er door de jaren heen (lokaal) enorm veel verschillende soorten pijpdraad zijn ontstaan is er gelukkig inmiddels veel gestandaardiseerd en worden er twee uitvoeringen aanbevolen. De Engelse pijpschroefdraad BSP (British Standard Pipe) heeft voor beide soorten model gestaan. De ene uitvoering is dus de rechte of parallelle schroefdraad die vooral constructief zijn toepassing vindt terwijl de andere de door een of beide delen te voorzien van een conische draad geschikt wordt voor afdichtende verbindingen (meestal met toevoeging van een afdichtingsmiddel) voor gas of vloeistoffen. In Nederland zijn dit soort schroefdraden vastgelegd in de normen NEN 176 en NEN 3258 en internationaal in ISO/R 228 voor de rechte en ISO/R 7 voor de conische uitvoering.

Rechtse of linkse gasdraad

Net als bij andere schroefdraden komt het sporadisch voor dat pijpdraad een linkse draadrichting heeft. Normaal gesproken is het echter rechtse schroefdraad. De redenen voor een linkse uitvoering kunnen variëren maar meestal gaat het dan om een pijp met aan 2 zijden draad die in een draairichting vastgezet dient te worden. In zo’n geval zal dan aan de ene zijde een rechtse en andere zijde een linkse schroefdraad aangebracht moeten worden.

Maatvoeringen

Wanneer men niet bekend is met de maatvoeringen van pijpschroefdraden (gasschroefdraden) kan de maatvoering erg verwarrend over komen. Bij een ISO-metrische (buiten) schroefdraad van bijvoorbeeld M12 weten we dat de nominale (grootste maat) 12mm is. Echter bij pijpdraden wordt de nominale doorvoer diameter van de pijp gebruikt als aanduiding voor de maat van de schroefdraad. Dus de nominale maat van de schroefdraad is vaak beduidend groter dan men zou vermoeden. Vandaar dat het ook onhandig is om gasdraden toe te passen voor constructieve doeleinden waarbij geen pijp wordt gebruikt. Dat werk alleen maar verwarring in de hand.

Draadsoorten

Hieronder worden schematisch de meest voorkomende soorten pijpdraad en de mogelijke afdichting ervan beschreven.

Uitwendige schroefdraad: BSP

 Inwendige schroefdraad: BSP

BSP 60° negatief conus

60° positief conus met O-ring

60° positief conus zonder O-ring

Uitwendige schroefdraad: BSP

 Inwendige schroefdraad: BSP

BSP vlakke dichting

BSP vlakke dichting tegen zeskant

  • dowty seal
  • O-ring met steunring
  • Peplex ED Seal

Uitwendige schroefdraad: BSPT

    

BSPT

60° negatief conus

of schroefdraad afd.

Uitwendige schroefdraad: NPTF

 Inwendige schroefdraad: NPSM

NPTF 60° negatief conus

of schroefdraad afd.

NPSM 60° positief conus

 Uitwendige schroefdraad: Metrisch 

  Inwendige schroefdraad: Metrisch

Metrisch 

24° negatief conus

   

Metrisch

24° positief conus

Uitwendige schroefdraad: Metrisch 

 Inwendige schroefdraad: Metrisch

Metrisch

60° negatief conus

Metrisch 60° positief conus

Meer weten?

Wilt u meer weten over gasdraad? Neem dan contact op met een van onze experts.