Home Welke boor is geschikt voor het boren van Hardox?

Welke boor is geschikt voor het boren van Hardox?

Het boren van gaten in Hardox (300, 400 en 500) is een uitdaging, maar met het juiste gereedschap en respect voor de eigenschappen van het materiaal zeker geen onmogelijke zaak. Meestal gaat het om doorlopende gaten in slijtplaat of slijtdelen van machines waar normaal staal aan extreme slijtage onderhevig is. Kobaltboren of CDX-boren bieden een goede oplossing voor het boren in Hardox.
 

Werkwijze boren in in Hardox

Hardox is zelfhardend. Dat houdt in dat de hitte die ontwikkeld is tijdens het boorproces, ervoor zorgt dat de wand van het gat gehard wordt. Vandaar dat de koeling bij het boren in Hardox een belangrijke factor is. Een overvloedige hoeveelheid koelvloeistof of emulsie koelt zowel het werkstuk als het gereedschap en is een vereiste voor een zo soepel mogelijk boorproces. Daarnaast is het ook bij Hardox aan te raden het gat in één keer op diepte te boren. Het hervatten van een onderbroken boorproces is zeer moeilijk, gezien de zelfhardende eigenschappen. Het opnieuw aanzetten van een boor in een (deels) verhard gat is funest en zorgt voor enorme slijtage

Keuze van de boor

Er bestaan verschillende types boren die goed werken in Hardox. Zoals wel vaker het geval is, zijn volhardmetaalboren met interne koeling op een CNC-machine de meest efficiënte oplossing. Hiermee kunnen ook nog eens aanzienlijke standtijden worden behaald. Maar een CNC-machine is niet altijd voorhanden. In dat geval kan er geopteerd worden voor een HSCo kobaltboor. De meeste kobaltboren in het assortiment van Dormer Pramet hebben een kobaltgehalte van 8%.

 

Volhardmetaalboren

Zonder interne koeling:

  • R520: Deze CDX boor heeft een convexe snijkant en een dikke ziel die voor extra stevigheid zorgen. Hierdoor is deze boor optimaal voor gebruik in zowel CNC- als handbediende machines die geen interne koeling hebben. De maatvoering is volgens de korte DIN 6539 uitvoering. De tophoek bedraagt 130 graden. Deze boren zijn beschikbaar van 3.0mm tot en met 16.50 mm.
  • R510: Dezelfde boor als bovenstaande maar dan in een langere DIN 338 uitvoering. Verkrijgbaar van 3.0 mm tot en met 14.25 mm.

Met interne koeling:

  • R457: Deze Force X boor wordt gebruikt op CNC-machines met interne koeling. De maatvoering is volgens korte uitvoering DIN 6537 – 3xD. De tophoek bedraagt 140 graden. Verkrijgbaar van 3.0 mm tot en met 20.0 mm.
  • R453: Idem als bovenstaand, alleen volgens de langere uitvoering DIN 6537 – 5xD. Verkrijgbaar van 3.0 mm tot en met 20.0 mm.

 

Kobaltboren (HSCo of HSS-E)

  • A117: Korte HSCo boor (8% kobaltgehalte) volgens DIN 1897 met een tophoek van 135 graden. Verkrijgbaar van 2.50 mm tot en met 13.00 mm.
  • A777: Normale HSCo boor (8% kobaltgehalte) volgens DIN 338 met een tophoek van 135 graden. Verkrijgbaar van 0.30 mm tot en met 16.0 mm.
  • A730: Morseconus HSCo boor (8% kobaltgehalte) volgens DIN 345 met een tophoek van 118 graden. Verkrijgbaar van 10.00 mm tot en met 32.00 mm

Tips en aanbevelingen bij boren in Hardox

  • Tijdens het boren het proces rijkelijk voorzien van emulsie of overvloedige koelvloeistof, want het materiaal is zelfhardend. Alle warmte die vrijkomt tijdens het boren kan het materiaal verharden.
  • De gewenste druk van de interne koeling is ongeveer 20 bar. Minder kan eventueel ook, maar dan moeten de snijgegevens naar beneden aangepast worden.
  • Gebruik de juiste verspaningscondities passend bij de omstandigheden.
  • Zorg voor een stabiel verspaningsproces – door de taaiheid van het materiaal is het belangrijk de trillingen te minimaliseren. Kies daarom voor de kortst mogelijke boor, houd de afstand tussen boor en houder zo klein mogelijk en zorg daarnaast voor een stevige opspanning van het werkstuk.
  • Boor het gat in een vloeiende, non-stop beweging.
  • Hardox bij voorkeur nooit voorboren, slechts licht centreren met de juiste tophoek.
  • Neem uw veiligheid en die van anderen in acht en gebruik de vereiste beschermingsmiddelen.

Meer weten?

Vraag gerust informatie en advies bij uw Dormer specialist, we helpen u graag!

Terug naar overzicht