Home Wat is het verschil tussen een conische boor en boor met morseconus?

Wat is het verschil tussen een conische boor en boor met morseconus?

Conische boor of een boor met morseconus?

Klanten vragen regelmatig naar een conische boor, maar bedoelen dan vaak een boor met een morseconus. Er is echter een wezenlijk verschil tussen een conische boor en een boor met een morseconus. We maken hieronder het verschil duidelijk.

Conische boor

Een conische boor is een boor met een vaste coniciteit over de gehele lengte van de spiraal (of snijlengte). Deze loopt dus volgens een vast stijgingspercentage op in diameter. De opname van deze boren kan zowel cilindrisch als met een morseconus zijn.

Boor met morseconus

Wat klanten over het algemeen bedoelen is een boor met morseconus schacht. Dit is een bepaald type opname: de boor wordt in de spindel van bijvoorbeeld een kolomboormachine geklemd. De maat van de conus loopt met de diameter op. Deze wordt gespecificeerd met de aanduiding MK1 tot MK6. Het matchen van de boor en de boormachine kan eventueel met behulp van reduceerhulzen (M151).

Morseconus is een veelvoorkomend type opname, omdat de boren dankzij de uitdrijflip achterop snel uit de machine kunnen worden verwijderd. Met behulp van een speciale uitdrijfspie kan de boor op eenvoudige wijze uit de machine ‘getikt’ worden. Zo is een snelle omwisseling van gereedschappen mogelijk.

Tips en aanbevelingen

  • Zorg dat zowel de morseconus van de boor als de spindel van de machine schoon, vetvrij en onbeschadigd zijn voor een optimale opname.
  • Gebruik altijd de juiste verspaningscondities, passend bij de omstandigheden.
  • Gebruik eventueel een beetje baby- of talkpoeder mocht de morseconus boor onverhoopt uit de opname loslaten of losgetrokken worden (bijvoorbeeld tijdens het terugtrekken).
  • Gebruik een goede snijolie of koelvloeistof voor een langere levensduur van uw gereedschappen.
  • Zorg voor uw veiligheid en die van anderen, gebruik altijd persoonlijke beschermingsmiddelen.
  • Een beschadigde uitdrijflip kan op andere problemen duiden. Lees in dit artikel meer over de oorzaken van en oplossingen voor een gebroken of gedraaide lip bij een morseconus boor (inclusief handige video’s door onze expert). 

Vraag gerust informatie en advies aan uw Dormer Pramet specialist, wij helpen u graag!

Terug naar overzicht