Home Is voorboren vereist bij een gat met grotere diameter?

Is voorboren vereist bij een gat met grotere diameter?

Dit is een veelvoorkomende vraag. Het boren van gaten met diameters vanaf 10 mm kan best wat kracht kosten, zeker als dit gebeurt met de hand- of op de kolomboormachine. Een oplossing is om eerst met een kleinere diameter boor voor te boren. Het voordeel van deze methode is dat het boren met de grote diameter beduidend minder moeite kost. Er kleven echter ook een aantal nadelen aan:

  • Er is een verminderde kans dat het gat uiteindelijk zuiver genoeg is.
  • De kans op beschadiging van de grote diameter boor aan de snijkanten neemt navenant toe.

De beste oplossing is dan ook om een type boor te kiezen met lichtere snij-eigenschappen. De Dormer A002 is daarvan een heel goed voorbeeld.

Een gat voorboren: zo moet dat

Kiest u er toch voor om een gat eerst voor te boren? Dan dient u dat te doen volgens bepaalde regels.

We lichten dit verder toe aan de hand van de volgende situatie.

Voorbeeld

De situatie: u moet een gat boren van Ø36mm met een kolomboormachine.

De vraag: moet u nu een gat voorboren van kleinere diameter?

Het antwoord: nee, dat hoeft niet. Voorboor alleen als het niet anders kan. In dat geval moet u wel voorboren met een maximale voorboordiameter. Deze dient net iets kleiner te zijn dan de dwarssnijkant van de boor Ø36 mm. In onderstaande figuur is te zien wat de dwarssnijkant is.

De dwarssnijkant is het rechte vlakje op de kop van de boor. Bij een 36 mm boor is dat ongeveer 5 mm. De hoge boorkrachten worden daardoor veroorzaakt.

In die situatie is voorboren dus mogelijk. Echter: doe dit bij maximaal 0,8 x de dwarssnijkant, ofwel 0,8 x 5 mm = 4 mm.

Boort u groter voor? Dan zal de boor die erna komt happen op de rand van het voorgeboorde gat. De snijkant van de boor raakt daardoor beschadigt. Dat is te herkennen aan uitbrokkelingen op de snijkant, precies op het gedeelte wat het voorboorgat raakt. In het ergste geval kan de boorpunt zelfs breken.

Snijkanten raken beschadigd bij een te groot voorgeboord gat. Daarom is het belangrijk om de juiste verhoudingen aan te houden en niet te groot voor te boren.

Meer weten? De experts van Dormer Pramet helpen u graag

Onze specialisten hebben jarenlange ervaring op het gebied van verspaning. Heeft u een vraag over (voor)boren? Of over bijvoorbeeld frezen of draaien? Neem contact op! Wij staan u graag te woord.

Terug naar overzicht