Welke tap is geschikt voor het tappen van Hardox?

Hardox tappen

Het tappen van Hardox - veelal doorlopende gaten in slijtplaat, slijtdelen van machines of andere plaatsen die aan extreme slijtage onderhevig zijn - kan een uitdagende klus zijn. In dit artikel belichten we hoe kwalitatief gereedschap en kennis van het materiaal toch voor een geslaagd tapproces kunnen zorgen.

 

De voorbereiding

Hardox is zelfhardend en dat maakt dit materiaal lastig te bewerken. Het boren van het gat moet daarom correct en zeker met voldoende koeling gebeuren: indien niet met voldoende koeling wordt geboord, zal de wand uitharden door de ontwikkelde hitte. Een daaropvolgende bewerking, zoals het tappen van schroefdraad, zal dan veel stroever verlopen of zelfs onmogelijk worden. Ook het gebruik van een goede voorboordiameter is vitaal voor een soepel tapproces. De voorboormaat mag 0.1mm groter zijn dan de norm voor draadtappen.

 

High performance tappen

Ook met de juiste voorbereidingen vraagt het tappen van schroefdraad in Hardox veel van het gereedschap. Het assortiment van Dormer Pramet bevat dan ook een reeks High Performance-tappen, die (bij een correct voorgeboord gat) zelfs een aanzienlijke standtijd behalen in Hardox 300, 400 en 500. De Sharkline bevat o.a. de Red Shark roodring-tappen. Voor het tappen in Hardox is de Red Shark met TiALN-gecoate tip onmisbaar (E256 en E261). De ongecoate tappen zullen moeite hebben met het draadtappen in Hardox. De TiALN-gecoate roodring-tappen uit de Sharkline-serie zijn verkrijgbaar voor blinde en doorlopende gaten.

De Red Shark roodring-tappen uit de Sharkline zijn ook geschikt voor Armox, Creusabro, slijtplaat en gelegeerde staalsoorten. Gebruik ook voor deze materialen de gecoate versie!

 

Tips & aanbevelingen

  • Draadtappen is enkel mogelijk wanneer het geboorde gat niet is uitgehard door een boorproces waarbij te weinig koeling werd gebruikt.
  • Deze uitharding kan ook tijdens het tapproces nog optreden. Voorzie daarom een rijkelijke toevoer van koelvloeistof of emulsie om zo goed mogelijk te koelen. Dit zal de standtijd van de tap ten goede komen.
  • Rigidtappen is aanbevolen, en dan het liefst in één keer op de gewenste diepte.
  • Gebruik de juiste verspaningscondities passend bij de omstandigheden.
  • De voorboormaat van het gat mag 0.1 mm groter zijn dan de norm voor draadtappen.
  • Maak de schroefdraad in een vloeiende, non-stop beweging.
  • Zorg voor een stabiel en betrouwbaar verspaningsproces.
  • Neem uw veiligheid en die van anderen in acht en gebruik vereiste beschermingsmiddelen om letsel te voorkomen.
  • De Sharkline roodring tappen zijn er voor blinde en doorlopende gaten, van M3 tot M20. Ze zijn onder andere ook geschikt voor Armox, Creusabro en gelegeerde staalsoorten. Gebruik hier bij voorkeur eveneens de gecoate versies.