Home HSS boren van Dormer Pramet: een populair gereedschap

HSS boren van Dormer Pramet: een populair gereedschap

De vraag naar HSS boren, ook wel high speed steel boren, groeit nog steeds. Deze enorme groei is vooral te danken aan de toenemende vraag in de auto-industrie, de (staal)bouw, de zware en industriële bouw en de ruimtevaart. In dit artikel leest u waarom HSS boren zo populair zijn, welke samenstellingen er zijn en hoe het materiaal zich heeft aangepast aan een snel veranderende industrie. Allereerst zetten we de HSS boren van Dormer Pramet voor u op een rijtje en leggen we de verschillen uit.

De verschillende HSS boren van Dormer Pramet

Dit is een korte HSS spiraalboor met TiN-coating. Deze zelfcentrerende HSS boor is geschikt voor een breed scala aan toepassingen en kan dus bestempeld worden als universele boor.

De klassieker onder de HSS boren. Deze spiraalboor wordt al jarenlang ingezet voor algemene toepassingen.

Deze korte HSS spiraalboor is in het bijzonder geschikt voor roestvaste staalsoorten (RVS). Dat is mede te danken aan de kobalt legering.

Net als de A147 is dit een korte spiraalboor die speciaal gemaakt is voor toepassingen in RVS. Bij handboormachines en andere instabiele omstandigheden raden wij deze HSS boor aan.

Dit is een extra korte HSS spiraalboor met kobalt legering. U gebruikt deze boor voor ondiepe gaten of plaatwerk in gelegeerde staalsoorten en RVS.

Op zoek naar een veelzijdige extra korte HSS boor? Dan is deze boor de juiste keus voor u. Voor het standaard plaatwerk is deze boor uitermate geschikt.

Deze HSS boor is de extra korte variant van de A002. Deze boor beschikt dus ook over een TiN-coating. Mede dankzij deze coating heeft deze extra korte spiraalboor een langere standtijd.

De PFX-serie bestaat uit spiraalboren van verschillende lengtes, met kobalt legering, voor diepe gaten.

De HSS boren uit de ADX-serie zijn in het bijzonder geschikt voor hoge productiviteit. De A553 beschikt bovendien over koelkanalen.

De voordelen van HSS boren

High speed steel, ook wel snelstaal genoemd, is de ideale keuze voor vele toepassingen. Hierdoor kunnen HSS boren hun positie op de markt, ten opzichte van nieuwe en technisch geavanceerde materialen, behouden. HSS is in de loop der jaren sterker geworden door zich aan te passen met nieuwe coatings, nieuwe samenstellingen en de nieuwste productietechnologie toe te voegen. De verspanende industrie is altijd een competitieve markt geweest en HSS blijft een belangrijk onderdeel van het aanbod voor onze klanten. Hieronder zetten we alle voordelen van HSS boren op een rijtje.

Efficiënt

Ondanks de groeiende concurrentie van volhardmetaal boren blijven HSS boren populair bij fabrikanten vanwege eigenschappen zoals hoge slijtvastheid, uitstekende hardheid en taaiheid. Indien u op zoek bent naar een ideale combinatie van de standtijd, veelzijdigheid, productiviteit en kosten, dan raden wij HSS boren aan.

Scherpe snijkanten

Dankzij de unieke kracht van snelstaal kunnen de boren bovendien met uiterst scherpe snijkanten geproduceerd worden. Dit maakt het gemakkelijker om moeilijke materialen te bewerken. Daarnaast zorgen scherpe snijkanten voor minder materiaalverharding bij roestvaste staalsoorten en nikkellegeringen. Tot slot geeft dit een betere oppervlaktekwaliteit en haalbare toleranties van bewerkte onderdelen.

Lange standtijd

Door de scherpte van de snijkanten wordt het materiaal echt gesneden en niet gescheurd. Hierdoor ontstaat een langere standtijd met lagere snijkanttemperaturen. Door de lagere snijkrachten verbruikt de machine bovendien minder energie. Vanuit de standtijd van het gereedschap gezien, presteren HSS boren uitstekend bij een onderbroken snede. De maximale snijsnelheid is daarentegen lager in vergelijking met hardmetalen boren.

Verdragen van trillingen

HSS boren kunnen zeer goed trillingen verdragen, zelfs als de starheid in de loop van de tijd verloren is gegaan. Het type machine en de klemomstandigheden van het werkstuk spelen hierbij geen rol.

Betrouwbaar

HSS speelt nog steeds een belangrijke rol bij het efficiënt en betrouwbaar bewerken van een breed scala aan componenten. Door continue ontwikkeling van HSS boren, is dit gereedschap door de jaren heen alleen maar betrouwbaarder geworden. Een voorbeeld van een dergelijke ontwikkeling is de toevoeging van verbeterde substraten, inclusief poedermetallurgie, en coatings.

Coatings en substraten

HSS mag dan wel een traditioneel materiaal zijn voor de verspanende markt, maar dat betekent niet dat er niks meer aan veranderd is sinds het voor het eerst werd gebruikt aan het eind van de 19e eeuw. Het assortiment HSS-substraten van Dormer Pramet is bijvoorbeeld allesbehalve verouderd. We hebben geïnvesteerd in poedertechnologie om een materiaal te ontwikkelen dat betere resultaten oplevert.

HSS-E en HSS-PM

Poedermetallurgisch HSS-E biedt een hoger gehalte aan legeringselementen en een combinatie van unieke eigenschappen om de taaiheid, slijtvastheid en hardheid te verbeteren. Het gebruik van HSS-PM verlengt de standtijd, maakt het voorspelbaarder, laat een hogere voeding en snijsnelheid toe en helpt spaanproblemen te verminderen. HSS-E en HSS-PM zijn dus uitstekende substraten voor een verscheidenheid aan coatings zoals Titanium Nitride (TiN), Titanium Aluminum Nitride (TiAlN), Titanium Carbon-Nitride (TiCN), evenals meerlaagse coatings.

De voordelen van coatings

Coatings verbeteren de standtijd en prestaties van HSS boren in omgevingen waar de productiviteit en snelheid hoog zijn, evenals bij droog verspanen en voor het bewerken van moeilijke materialen. Ze bieden een grotere oppervlaktehardheid, minder wrijving, verminderde snijkrachten en minder warmteontwikkeling, weerstand tegen slijtvastheid en verbeterde oppervlaktekwaliteit van de bewerkte onderdelen. TiAlN-gecoate HSS-E boren zijn bijvoorbeeld zeer geschikt voor het droog bewerken van gietijzer, terwijl TiAlN gecoate HSS-PM boren geschikt zijn voor de bewerking van titanium en nikkellegeringen.

Waar zijn HSS boren van gemaakt?

Een typische HSS-samenstelling bevat molybdeen (tot 10%), kobalt (tot 9%), wolfraam (ongeveer 6%), chroom (4%), vanadium (ongeveer 2%) en koolstof (1%).  De verschillende samenstellingen komen tot stand door het variëren met de legeringselementen ten behoeve van de specifieke toepassing:

  • Molybdeen – een bijproduct van de productie van koper en wolfraam – verbetert de snijefficiëntie en hardheid, evenals de weerstand tegen ontlaten.
  • Kobalt verbetert de hittebestendigheid, het behoud van de hardheid en verbetert de warmtegeleiding. De toevoeging van vijf tot acht procent meer kobalt aan HSS verbetert de sterkte en de slijtvastheid. Meestal worden boren met toevoeging van meer kobalt gemaakt voor bewerkingen van specifieke materialen.
  • Wolfraam biedt meer snijrendement en weerstand tegen ontlaten, evenals verbeterde hardheid en hoge temperatuurvastheid.
  • Chroom verbetert de hardheid en vermindert de kans op oxidatie.
  • Vanadium, dat in veel mineralen aanwezig is, vormt zeer harde carbiden, verhoogt slijtvastheid en sterkte bij hoge temperaturen, evenals retentie van hardheid.
  • Koolstof, ook wel carbon, verhoogt de slijtvastheid en is verantwoordelijk voor de basishardheid (ongeveer 62-65 Rc).
Terug naar overzicht