Home Hoe bepaal je de snijsnelheid, omtreksnelheid en toerental?

Hoe bepaal je de snijsnelheid, omtreksnelheid en toerental?

Welke snijsnelheid, omstreksnelheid en andere snijgegevens moet ik gebruiken bij boren en frezen?

Het gebruik van de juiste snijgegevens tijdens het verspaningsproces is van vitaal belang voor de standtijd van het gereedschap, de nauwkeurigheid en het slagen van de bewerking. De waarde van deze gegevens is van verscheidene factoren afhankelijk. De materiaalsoort en diameter van het gereedschap, de eigenschappen van het te bewerken materiaal, de stabiliteit van het werkstuk en de manier waarop het gereedschap wordt ingezet spelen allemaal een belangrijke rol bij het bepalen van de juiste gegevens. We belichten in dit artikel de snijsnelheden en toerentallen, de voeding en hoe op een makkelijke manier de aanbevolen snijcondities opgezocht kunnen worden. Naast onderstaand artikel bieden we ook gratis informatieposters aan over deze gegevens met betrekking tot boren en frezen. Hiernaast kunt u uw poster aanvragen. 

Snijsnelheden en toerentallen

Met snijsnelheid doelt men op de snelheid waarmee een gereedschap (of werkstuk in het geval van draaien) draait aan de omtrek. Deze waarde wordt uitgedrukt in meter per minuut (m/min). De keuze voor een bepaalde snijsnelheid is afhankelijk van de bewerking en het gereedschap. Bij boren bijvoorbeeld moet onder andere rekening gehouden worden met:

  • Het basismateriaal van het gereedschap: HSS is minder hard en slijtvast, maar heeft een hogere taaiheid en kan dus bij lage snijsnelheden gebruikt worden. Hardmetaal is harder en slijtvaster en kent vaak hogere snelheden. Maar het materiaal is veel brozer en vereist een stabiel proces.
  • De coating van het gereedschap: diverse coatings zijn ontwikkeld om de prestaties van een boor te verhogen, wat vaak ook hogere snijsnelheden toelaat.
  • Materiaal van het werkstuk: boren ontworpen met een bepaalde geometrie voor de verspaning van bepaalde materialen (RVS, kunststof, gietijzer, …) kunnen weer andere aanbevolen snijsnelheden hebben. 

De aanbevolen snijsnelheid is een waarde die wordt aangeleverd door de fabrikant van het gereedschap. Vaak wordt daarnaast ook gerekend met toerentallen. De snijsnelheid kan eenvoudig omgezet worden in toerentallen door middel van de volgende formule:

  • Vc is de snijsnelheid in m/min.
  • x1000 omdat de diameter wordt uitgedrukt in mm.
  • π x D, waarbij D gelijk is aan de diameter van het gereedschap.
  • n is het resulterende toerental, uitgedrukt in omw/min.

Om tijd uit te sparen kan u in de Dormer catalogus een omzettingstabel terugvinden van snijsnelheden en toerentallen, waardoor u deze niet steeds opnieuw hoeft uit te rekenen. U kunt ook gebruikmaken van onderstaande toerental en snijsnelheid calculatoren.

Vul hierboven in de witte blokken de juiste waarden in en het toerental en de snijsnelheid worden automatisch berekend. Indien de rekentool hierboven niet zichtbaar is, vind je die via deze toerental en snijsnelheid linken.

Voeding

Met de term voeding wordt bedoeld de snelheid waarmee het gereedschap zich in het materiaal verplaatst. Doorgaans wordt deze waarde uitgedrukt in millimeter per omwenteling (mm/omw). De voedingssnelheid kan van daaruit ook eenvoudig omgezet worden in millimeter per minuut (mm/min) door deze waarde te vermenigvuldigen met het toerental. De keuze voor een bepaalde voedingswaarde is onderhevig aan gelijkaardige factoren zoals die hierboven reeds beschreven staan. Vaak blijkt ook proefondervindelijk of een bepaalde richtwaarde verlaagd of verhoogd moet worden.

https://www.dealermarketingservices.nl/Dormerrekentool/Dormerpramet/voeding.html https://www.dealermarketingservices.nl/Dormerrekentool/Dormerpramet/verspaningstijd.html

Vul hierboven in de witte blokken de juiste waarden in en de voeding en de verspaningstijd worden automatisch berekend.

  • D is de diameter in mm
  • Vc is de snijsnelheid in meters per minuut
  • n is het resulterende toerental, uitgedrukt in omw/min.
  • Z* is het aantal tanden (bij boren is dat 1) 
  • fz is de voeding per tand in mm
  • fn is de voeding per omwenteling (bij boren)
  • L is de snedelengte in mm
  • Vf is de voedingssnelheid in mm per minuut

Waar zijn de snijgegevens te vinden?

In de Dormer catalogus zijn per gereedschap en materiaalgroep richtwaarden te vinden. Op de overzichtspagina’s van de gereedschappen staat een tabel met de compatibiliteit met bepaalde materialen. Daarnaast staat een getal met een letter. Deze indiceren de aanbevolen snijgegevens.

Het cijfer staat voor de aanbevolen snijsnelheid in m/min. In het bovenstaande voorbeeld dus 25. Willen we hiermee het toerental berekenen van bijvoorbeeld een boor van 10.0 mm dan is dat als volgt: (25 x 1000) / (π x 10) = 796 omwentelingen per minuut 

De letter na het cijfer heeft betrekking op de aanbevolen voeding. Hiervoor maken we gebruik van onderstaande tabel, die ook in de catalogus te vinden is.

Per letter en diameter kan in de tabel de correcte voeding in mm/omw teruggevonden worden. In het geval van het voorbeeld van daarnet vinden we bij de letter F en diameter 10 mm de waarde 0.165. Voeding per omwenteling is afhankelijk van de werkomstandigheden waardoor het nodig kan zijn om deze aan te passen met ± 25%.

Download hier de snijsnelheden en voedingstabellen voor boren en frezen. Tevens zijn deze PDF’s (inclusief de snelheden voor draadsnijden) hier te downloaden.

Bovenstaande gegevens zijn verwerkt in overzichtelijke informatieposter over snijsnelheden met betrekking tot boren en frezen. U kunt deze posters gratis aanvragen door bovenaan deze pagina uw aanvraag in te vullen. Zodra u uw gegevens achterlaat, zullen wij u de juiste poster overhandigen. Uiteraard is het ook mogelijk om beide posters aan te vragen. Wilt u meer informatie? Neem gerust contact op met een van onze experts.

Webinar: hoe kies ik het juiste gereedschap en de juiste verspaningscondities?

Onlangs gaf onze specialist Ruud Breedijk een webinar over onze productselector, getiteld ‘hoe kies ik het juiste gereedschap en de juiste verspaningscondities?’. Bekijk de uitleg van Ruud terug in onderstaande video:

Terug naar overzicht