Waarom kiezen voor een VHM boor?

Een volhardmetalen boor (VHM boor) is inmiddels een ‘commodity’ geworden in de verspaning. Waar er in de tachtiger jaren strikte voorwaarden voor de toepassing indien er een beperkte stabiliteit van machine en opspanning was, zien we nu een zeer brede inzet op allerlei machines. Op CNC machines is het in feite de eerste keus en wordt er alleen uitgeweken naar HSS(Co) als er specifieke omstandigheden zijn waardoor een VHM boor niet geschikt is.

 

De evolutie van VHM boren

Er heeft een snelle ontwikkeling plaatsgevonden op het gebied van de stabiliteit en capaciteit van frees- en draaimachines. Maar ook heeft de ontwikkeling t.a.v. basismateriaal, coating en geometrie bij gereedschappen een vlucht genomen. Daardoor is het tegenwoordig mogelijk zeer diepe gaten te boren met een VHM boor. Iets wat voorheen ondenkbaar was omdat dit direct tot breuk van de boor zou leiden.

De meest voorkomende toepassingen zijn echter nog steeds bij gaten met een diepte van max. 3 of 5xD. Aangezien steeds meer machines worden uitgerust met hogedrukkoeling door de spindel heeft het gebruik van VHM boren met koelkanalen een vlucht genomen.

 

De voor- en nadelen van VHM boren

Voordelen

 • Hogere productiviteit
 • Langere standtijd
 • Hogere gatnauwkeurigheid en maatvastheid
 • Betere positioneernauwkeurigheid
 • Betere oppervlaktekwaliteit van het gat
 • Inzetbaar in hardere materialen
 • Beter bestand tegen warmteontwikkeling
 • Lagere kosten per geboord gat bij productie in serie

Nadelen

 • Duurder in aanschaf dan HSS of HSCo boren
 • Gevoeliger voor instabiliteit in machine, opspanning of werkstuk
 • Hogere toerentallen vereist

 

 Force X

 

Force X boren

Dormer Pramet richt zich met name op de ontwikkeling van gereedschappen voor een brede toepassing. Veel productiebedrijven werken tenslotte in allerlei verschillende materialen en dan is het efficiënter om gereedschappen beschikbaar te hebben die in al die materialen een goede productiviteit behalen. Als basis voor het programma VHM boren dient de FORCE X serie.

Force X serie

FORCE X-serie: vlnr. R458, R457, R454, R453, R459

 

Deze serie bestaat uit boren met een mogelijke boordiepte van 3xD, 5xD en 8xD. De eerste 2 zijn er zowel met als zonder koelkanalen. De laatste alleen met koelkanalen omdat bij die diepte het noodzakelijk is om de spanen door middel van de koeldruk uit het gat af te voeren.

Uniek aan de FORCE X serie is de CTWTM geometrie die een goed centrerende punt oplevert i.c.m. een veel betere naslijpbaarheid van de boor. Bij VHM boren is het door de hogere aanschafprijs zeker lonend om meerdere keren na te slijpen. Dit leidt tot besparing van kostbare grondstoffen en gereedschapskosten. Veelal hebben VHM boren behoorlijk complexe puntgeometriën waardoor men in de praktijk nogal eens bij naslijpen een lagere performance heeft. De CTWTM geometrie biedt hierop het antwoord. 

 R459 FORCE X (8xD)

R459 FORCE X (8xD)

 

Nu met 50% introductiekorting

  BEKIJK HET FORCE-X ASSORTIMENT 

 

Wat is Dormer Pramet CTW™ technologie?

TWTM staat voor Continuously Thinned Web. Daarmee wordt bedoeld dat de kern van de boor van de punt tot de schacht zo is geconstrueerd zodat het niet nodig is om de boorpunt te voorzien van een uitspitsing. Het naslijpen van het vrijloopvlak volstaat. Aangezien de kern van de boor over de hele lengte dezelfde dikte heeft blijft de geometrie beter reproduceerbaar. Bij een normale kern wordt de ziel van de boor steeds dikker naarmate de boor korter wordt. Daardoor dient de punt steeds dieper ingeslepen te worden om de boordruk niet te ver op te laten lopen. Een dikkere kern levert een langere dwarssnijkant op en die bepaalt de kracht (boordruk) die nodig is om in het materiaal te dringen.

 

 

Dwarssnijkant       

            Voorbeeld van een 4-vlaks punt met uitspitsing (CDX)

 

Boorpunt R459 FORCE X

Boorpunt van de R459 FORCE X

  

Het voordeel van de al bij de productie van de boor aangebrachte kernuitdunning is dat de symmetrie van de boorpunt beter gehandhaafd blijft en daarmee ook de boornauwkeurigheid.

Boorpunt R453 Force X

Boorpunt van de R453 FORCE X                      

  FORCE X in actie 

Deze door Dormer ontwikkelde technologie wordt nu dus op de VHM boren toegepast waardoor de FORCE X boren bijdragen aan het duurzaam omgaan met de grondstoffen die nodig zijn voor de productie van hardmetaal. Herslijpen wordt veel eenvoudiger en daarmee voordeliger en een veel meer verantwoorde keus dan eenmalig gebruik.

De FORCE X is vervaardigd uit premium fijnkorrelig hardmetaal en voorzien van een TiAlN coating welke een uitstekende warmtebescherming biedt en daarmee de slijtvastheid van het basismateriaal verder verhoogd.

Aangezien dergelijke VHM boren alleen optimaal presteren indien ze worden opgespannen in een hoognauwkeurige opname is de schacht vervaardigd conform DIN 6535 HA, oftewel een cilindrische eenheidsschacht in h6 tolerantie. Deze is vooral geschikt voor de krimphouder of hydraulische spanner. Natuurlijk kan hij ook worden opgenomen in een spantanghouder maar dan verdient het aanbeveling om een precisiespantanghouder te kiezen (met verhoogde rondloopnauwkeurigheid).
In geval er alleen weldonhouders beschikbaar zijn dan is het slijpen van een spanvlak aan de boor een optie. Dit kan echter bij hoge toerentallen de nauwkeurigheid en standtijd van de boor negatief beïnvloeden. 

 

Force x

Hydraulische, opname Krimphouder, Spantanghouder

 

FORCE X boren zijn voorzien van een versterkt snijhoekontwerp en ook dit komt de standtijd ten goede. Tevens zullen de boren bij doorlopende gaten minder krachten oproepen in het materiaal bij het doorkomen. Ook voorhoogt het snijhoekontwerp de gatkwaliteit en het boren van een kruisgat zal beter en rustiger verlopen. De snijkant van de VHM boren hebben een speciale behandeling gehad waardoor deze stabieler wordt zonder zijn scherpte te verliezen. Ook hiermee wordt de standtijd verhoogd en zal de snijkant minder snel uitbrokkelen of schilferen.

 

Snijkant en snijhoekafwerking FORCE X

Snijkant en snijhoek afwerking FORCE X

 

Inzetbaarheid Dormer Force X VHM boren

De FORCE X boren zijn ontwikkeld voor algemene toepassingen in staal, gelegeerd staal, roestvaste staalsoorten en gietijzer. 

 

Tabel inzetbaarheid Dormer Free

 

Voor een adequaat advies m.b.t. de verspaningscondities om de FORCE X optimaal te benutten verwijzen wij naar de Dormer Product Selector of neem contact op met een van onze adviseurs. Hij kan u productadvies geven op maat.