VHM boor: optimale productiviteit en betrouwbare prestaties

Dormer-Pramet-Force-M-gratis

Probeer de Force X en Force M volhardmetaalboren van Dormer Pramet

Een volhardmetalen boor (VHM boor) is vandaag de dag een veel gebruikt gereedschap in de verspaning. In CNC-machines is het over het algemeen de eerste keus. Er wordt alleen uitgeweken naar HSS(Co) als er specifieke omstandigheden zijn waardoor een VHM boor niet geschikt is. In dit artikel leest u meer over VHM boren, in het bijzonder over de volhardmetaalboren van Dormer Pramet: de Force X en de Force M.

 

De evolutie van VHM boren

De populariteit van de VHM boor is in de loop der jaren sterk toegenomen. In de jaren ’80 bestonden er nog strikte voorwaarden voor de toepassing ervan, omdat de stabiliteit van de machine en de opspanning beperkt was. In moderne CNC-machines is dat geen obstakel meer. Daarom worden VHM boren nu zeer breed ingezet in allerlei machines.

De stabiliteit en capaciteit van frees- en draaimachines is de laatste jaren sterk ontwikkeld. Daarnaast heeft de ontwikkeling van gereedschappen een vlucht genomen op het gebied van basismaterialen, coatings en geometrieën. Daardoor is het tegenwoordig mogelijk om zeer diepe gaten te boren met een VHM boor. Voorheen was dit ondenkbaar, omdat dit direct tot breuk van de boor zou leiden.

VHM boren worden echter nog steeds vooral toegepast voor gaten met een diepte van max. 3xD of 5xD. Aangezien steeds meer machines worden uitgerust met hogedrukkoeling door de spindel heeft het gebruik van VHM boren met koelkanalen een vlucht genomen.

 

De voor- en nadelen van VHM boren

Voordelen

 • Hogere productiviteit
 • Langere standtijd
 • Hogere gatnauwkeurigheid en maatvastheid
 • Betere positioneernauwkeurigheid
 • Betere oppervlaktekwaliteit van het gat
 • Inzetbaar in hardere materialen
 • Beter bestand tegen warmteontwikkeling
 • Lagere kosten per geboord gat bij productie in serie

Nadelen

 • Duurder in aanschaf dan HSS of HSCo boren
 • Gevoeliger voor instabiliteit in machine, opspanning of werkstuk
 • Hogere toerentallen vereist

 

VHM boren van Dormer Pramet

Dormer Pramet richt zich met name op de ontwikkeling van gereedschappen voor een brede toepassing. Veel productiebedrijven werken immers met allerlei verschillende materialen. Dan is het efficiënter om over gereedschappen te beschikken die in al deze materialen een goede productiviteit behalen. Het assortiment VHM boren van Dormer Pramet bestaat uit twee series: Force X boren en Force M boren.

Force X boren

De serie bestaat uit boren met een mogelijke boordiepte van 3xD, 5xD en 8xD. De eerste twee zijn beschikbaar in een uitvoering met koelkanalen en een uitvoering zonder koelkanalen. Laatstgenoemde boor is alleen verkrijgbaar met koelkanalen, omdat het bij die diepte noodzakelijk is om de spanen door middel van koeldruk uit het gat af te voeren.

Force X serie

Force X-serie: R458, R457, R454, R453, R459

Uniek aan de Force X-serie is de CTWTM geometrie. Dit zorgt voor een goed centrerende punt i.c.m. een veel betere naslijpbaarheid van de boor. Bij VHM boren is het door de hogere aanschafprijs lonend om meerdere keren na te slijpen. Dit leidt tot besparing van kostbare grondstoffen en gereedschapskosten. Veelal hebben VHM boren behoorlijk complexe puntgeometrieën, waardoor men in de praktijk bij het naslijpen een lagere performance kan ervaren. De CTWTM geometrie biedt hier een oplossing voor. 

 R459 FORCE X (8xD)

Force X boor (8xD): R459

Force X boren zijn voorzien van een versterkt snijhoekontwerp. Dit komt de standtijd ten goede. Tevens zullen de boren bij doorlopende gaten minder krachten oproepen in het materiaal bij het doorkomen. Ook verhoogt het snijhoekontwerp de gatkwaliteit en het boren van een kruisgat zal beter en rustiger verlopen. De snijkant van de VHM boren hebben een speciale behandeling gehad, waardoor deze stabieler worden zonder hun scherpte te verliezen. Ook hiermee wordt de standtijd verhoogd en zal de snijkant minder snel uitbrokkelen of schilferen.

Snijkant en snijhoekafwerking FORCE X

Snijkant- en snijhoekafwerking van de Force X

 

Force M boren

De hiervoor beschreven Force X boren kenmerken zich door een brede inzetbaarheid. Specifiek voor roestvaste staalsoorten (ISO M) en titaniumlegeringen (ISO S) is de Force M ontwikkeld. Aangezien deze materialen veel vragen van de gereedschappen, loont het in de praktijk om ten behoeve van de gewenste productiviteit een specifieke boor in te zetten. Daar zijn de Force M boren van Dormer Pramet uitermate voor geschikt.

De Force M heeft een aantal aanpassingen ondergaan t.o.v. de Force X:

Kenmerken Force M

Force M boren 

Force M-serie: R467, R463

Vooral indien er een lichtsnijdende boor gewenst is voor het boren in langspanige materialen, blijkt de Force M een ideale keuze te zijn. De praktijk wijst uit dat deze veel breder inzetbaar is dan waar hij aanvankelijk voor is ontwikkeld. Ons advies is daarom om de Force M te kiezen indien u niet alleen in ISO M en/of ISO S materialen moet boren, maar ook met enige regelmaat in normale staalsoorten.

 

Wat is Dormer Pramet CTW™ technologie?

CTW staat voor Continuously Thinned Web. Daarmee wordt bedoeld dat de kern van de boor, van de punt tot de schacht, geconstrueerd is zodat het niet nodig is om de boorpunt te voorzien van een uitspitsing. Het naslijpen van het vrijloopvlak volstaat. Aangezien de kern van de boor over de hele lengte dezelfde dikte heeft, is de geometrie beter reproduceerbaar. Bij een normale kern wordt de ziel van de boor steeds dikker naarmate de boor korter wordt. Daardoor dient de punt steeds dieper ingeslepen te worden om de boordruk niet te ver op te laten lopen. Een dikkere kern levert een langere dwarssnijkant op en die bepaalt de kracht (boordruk) die nodig is om in het materiaal te dringen. Het voordeel van het aanbrengen van kernuitdunning bij de productie van de boor is dat de symmetrie van de boorpunt, en daarmee ook de boornauwkeurigheid, beter gehandhaafd wordt. 

       

            Voorbeeld van een 4-vlaks punt met uitspitsing (CDX)

 

4-vlakspunt Force X

Boorpunt van de Force X R459

  

Boorpunt R453 Force X

Boorpunt van de Force X R453                      

  Force X in actie 

Deze door Dormer ontwikkelde technologie wordt nu dus op de VHM boren toegepast waardoor de Force X en Force M boren bijdragen aan het duurzaam omgaan met de grondstoffen die nodig zijn voor de productie van hardmetaal. Herslijpen wordt veel eenvoudiger en daarmee voordeliger.

Onze VHM boren presteren alleen optimaal indien ze worden opgespannen in een hoognauwkeurige opname. Daarom is de schacht vervaardigd conform DIN 6535 HA, oftewel een cilindrische eenheidsschacht in H6 tolerantie. Deze is vooral geschikt voor de krimphouder of hydraulische spanner. Natuurlijk kan hij ook worden opgenomen in een spantanghouder, maar in dat geval bevelen wij een precisiespantanghouder aan (met verhoogde rondloopnauwkeurigheid).
Als er alleen weldonhouders beschikbaar zijn, is het slijpen van een spanvlak aan de boor een optie. Dit kan echter bij hoge toerentallen de nauwkeurigheid en standtijd van de boor negatief beïnvloeden. 

 

Force x

Hydraulische spanner, krimphouder en spantanghouder

 

Inzetbaarheid van de VHM boren van Dormer Pramet

De Force X boren zijn ontwikkeld voor algemene toepassingen in staal, gelegeerd staal, roestvaste staalsoorten en gietijzer. De Force M boren zijn specifiek ontwikkeld voor roestvaste staalsoorten en titaniumlegeringen.

Inzetbaarheid VHM boren

Voor een adequaat advies m.b.t. de verspaningscondities om de VHM boren optimaal te benutten, verwijzen wij naar de Dormer Product Selector. Ook kunt u contact opnemen met een van onze adviseurs. Zij staan altijd voor u klaar om productadvies op maat te geven.