Algemeen | Boren | Ruimen | Draadsnijden | Frezen | Volhardmetaal | Vragenlijsten

Draadsnijden: Smering en koeling

Voor de meeste verspanende bewerkingen is een goede koeling van levensbelang. Hoewel de meeste warmte via de spaan verdwijnt, blijft het afkoelen van het werkstuk en gereedschap van groot belang. Een goede koeling voorkomt vervorming van het materiaal en verhoogt de standtijd van het gereedschap aanzienlijk.

Voor tappen is het echter van belang dat het koelmiddel tevens als een smeermiddel een soort film vormt tussen het werkstuk en het gereedschap. Door een goede smering voorkomt men het koudlassen van werkstukmateriaal op het gereedschap. Omdat tijdens het tappen het smeermiddel onder grote druk komt te staan heeft dit de neiging om er tussen uit te knijpen.

Het verdient dan ook aanbeveling om een snijolie met de aanduiding "HP" (High Pressure)te gebruiken. Deze typen olie zijn bestand tegen extreem hoge druk en waarborgen een goede smering tussen materiaal en gereedschap. Wanneer het koelsysteem van de machine gevuld is met een water emulsie en men voor het draadsnijden geen snijolie wil gebruiken is het verstandig om de emulsie wat vetter te houden. (ca 10%) Voor bijzondere bewerkingen waarbij via de spindel gekoeld kan worden zijn er tappen leverbaar met inwendig koelkanaal.

 

 

Aanbevolen

Dormer snijolie

voor bewerking van:

1ste keus

Nr. 3 Groen

Chloorvrije Snijolie voor staal en in het bijzonder R.V.S.

Vlekvrij

Nr. 2 Rood

Wanneer er geen vlekken mogen ontstaan op non-ferro, brons, messing en AL legeringen.

2de keus

Nr. 1 Blauw

Bij extreme omstandigheden in staal, hard staal, gelegeerd en hooggelegeerd (roestvast) staal.

Algemeen

Supercut

Makkelijke spuitbus voor algemeen gebruik.