Algemeen | Boren | Ruimen | Draadsnijden | Frezen | Volhardmetaal | Vragenlijsten

Draadsnijden: Uitvoeringen en toepassingen

Uitvoeringen en toepassingen

De hiervoor beschreven typen zijn een kleine greep uit het brede assortiment tappen welke Dormer vervaardigd. Voor meer informatie omtrent andere type tappen kunt u de Dormer catalogus raadplegen. Hand of machinetap. Uit de benaming van de tap kunt u eigenlijk het gebruik al aflezen. Echter veelal gebruikt men tegenwoordig een machinetap om met de hand draad te tappen. De kwaliteit van de tap maakt het namelijk mogelijk om de volle draad in een keer te snijden hetgeen natuurlijk tijdwinst oplevert. Bij het gebruik van een machinetap, welke over het algemeen een korte aansnijding heeft, zal men met de hand moeilijk, zuiver recht, met tappen kunnen beginnen. Indien er echter met de hand een goede draad gewenst wordt, is het aan te bevelen om serietappen te gebruiken. Serietappen bestaan uit een set van 2 of 3 tappen, dit naar gelang de hoogte van de draad. Gezien voorgeboorde gaten boven in het gat toch al wat overmaat vertonen zal in combinatie met de hand gebruikte machinetap wat overmaat ontstaan. Een en ander is natuurlijk uitstekend door middel van een kaliber te controleren.

Handtappen

Handtappensets bestaan uit serietappen waarbij de eerste en of de tweede tap slechts een deel van de draaddiepte snijden. Met een volle draadsnijder wordt daarna de schroefdraad op de juiste diepte gesneden. De serietappen worden bij Dormer als nr. 4 en nr. 5 geleverd.

Volledraadsnijders

Bij volledraadsnijders nr.1, 2 en 3 snijden de schroefdraad direct op de juiste diepte. Het verschil tussen deze tappen zit in de lengte van de aansnijding. Een lange aansnijdingslengte vermindert de belasting per tand waardoor de standtijd verbetert, echter verhoogt het benodigde wringmoment.