Home Alle draadsnijsets van Dormer Pramet op een rijtje

Alle draadsnijsets van Dormer Pramet op een rijtje

Een goede draadsnijset is voor het draadsnijden wel zo handig. Onder de noemer draadsnijsets vallen twee productcategorieën. Ten eerste zijn dat assortimentsverpakkingen met draadsnijgereedschap. Ten tweede behoren ook handtapsets, bestaande uit voorsnijder, middensnijder en nasnijder, tot de productcategorie draadsnijsets. Hier leest u welke verschillende draadsnijsets Dormer Pramet aanbiedt en wanneer u het beste welke draadsnijset kunt aanschaffen.

Assortimentsverpakkingen met draadsnijgereedschap

Voor verschillende toepassingen zijn er sets leverbaar die kunnen bestaan uit draadsnijtappen, snijplaten of snijmoeren, wringijzers en snijplaathouders of tappen met de bijbehorende boren. De kwaliteit van de schroefdraad wordt bij gebruik van de correcte boordiameter sterk positief beïnvloed. Sterker nog, indien er verkeerd wordt voorgeboord ontstaat er groot risico van afkeur door overmaat of breuk van de tap bij ondermaat.

Duo Pack draadsnijsets

De meest eenvoudige draadsnijset is zogenoemde Duo Pack van Dormer Pramet. Dit is een handige verpakking met een bepaalde machinetap gecombineerd met een spiraalboor van de juiste voorboormaat uit de A002 serie. Dormer Pramet biedt vier verschillende soorten Duo Packs aan:

Deze draadsnijsets zijn met name bedoeld voor de ambulante toepassingen waar monteurs, installateurs, constructiewerkers etc. mee te maken hebben. Ook kan het in de werkplaats handig zijn om een tap samen met de juiste boor bij de hand te hebben in één verpakking.

De vier Duo Packs zijn allen geschikt voor algemene toepassingen en zowel de tap als de boor zijn veelzijdig in te zetten omdat ze geschikt zijn voor de meeste materialen.

Boor-/tapcassettes

Wanneer het voor u gewenst is om de hele serie van M3-M12 in een verpakking te hebben, biedt Dormer Pramet een ruime keuze in kunststof cassettes. We zetten ze hieronder voor u op een rijtje:

Draadsnijset boren en tappen in vier ISO-uitvoeringen

In deze 14-delige boor- en ISO-tapset (bouwmaten volgens de ISO-norm) vindt u de serie M3-M12 met bijhorende boordiameter. Deze zijn in te zetten voor universele toepassingen. De boren behoren tot de A002 serie. Deze draadsnijset is in vier varianten te bestellen, te weten:

 • Nr. 201: tappen E000 voor doorlopende gaten
 • Nr. 202: tappen E001 voor doorlopende gaten, stoom ontlaten
 • Nr. 203: tappen E002 voor blinde gaten
 • Nr. 204: tappen E003 voor blinde gaten, stoom ontlaten

Draadsnijset boren en tappen in zes DIN-uitvoeringen

Deze serie bestaat uit zes 14-delige sets met M3-M12 met bijhorende boordiameter. De bouwmaten van de tappen zijn conform DIN, wat de meest toegepaste maatvoering is in Europa. Voor algemene toepassingen raden wij de volgende twee draadsnijsets aan:

 • Nr. 301: tappen EP00 voor doorlopende gaten met A002 boren
 • Nr. 302: tappen EX00 voor blinde gaten met A002 boren

Daarnaast zijn er twee draadsnijsets beschikbaar in SHARK geelring uitvoering voor (laag gelegeerde) staalsoorten en koperlegeringen:

 • Nr.303: tappen E297 voor doorlopende gaten met A002 boren
 • Nr.304: tappen E298 voor blinde gaten met A002 boren

Tot slot bieden we twee draadsnijsets in SHARK blauwring uitvoering voor RVS aan:

 • Nr. 305: tappen E240 voor doorlopende gaten met A108 boren
 • Nr. 306: tappen E238 voor blinde gaten met A108 boren

Draadsnijset korte boren en handtappen

Tot deze twee draadsnijsets behoren E500 handtappen en (extra) korte boren.

 • Nr.100: 21-delig, tappen E500 en extra korte boren A022
 • Nr.101: 14-delig, tappen E500 en korte boren A002

M Handtappen in draadsnijset M3-M12

In deze metalen cassette zitten metrische (M) handtappen (voorsnijders, middensnijders en nasnijders, M3-M12). Dit is een 21-delige set gevuld met tappen uit de E100 serie. Dit zijn handtappen met rechte spaangroeven. Deze handtap is vervaardigd uit een robuust snelstaal (HSS) voor het tappen van draadgaten tot 1,5xD diep.

Draadsnijset combi boortap

Dit is een draadsnijset met combi boortappen uit de E650 serie. De metalen 6-delige cassette is gevuld met boortappen van M4-M12. Deze zijn geschikt voor het tegelijk boren van het gat en het snijden van schroefdraad. Dit is specifiek bedoeld voor plaatmateriaal (d.w.z. doorlopende gaten). De boren zijn vervaardigd uit hoogwaardig HSS en kunnen stoom ontlaten voor betere hechting van snijolie. De schroefdraad is maximaal 1,5xD.

Koffers met draadsnijgereedschap

Dormer Pramet beschikt in haar assortiment over twaalf verschillende koffers met draadsnijgereedschap. De stalen assortimentsdozen bevatten diverse tappen, snijplaten, wringijzers en snijplaathouders (snijramen). In de praktijk blijken soms nog andere samenstellingen gewenst te zijn en onze customer servicemedewerkers kunnen u op dit gebied adviseren. In feite is het zo dat indien er een passende verpakking beschikbaar is we alle combinaties klant specifiek kunnen samenstellen.

Handtapsets

Om ‘met de hand’, dus niet met behulp van een motorisch aangedreven machine, inwendige schroefdraad te kunnen maken, zijn er speciale tappen nodig: de zogenaamde handtap. Aangezien er op deze wijze slechts een zeer geringe snijsnelheid ontstaat en er een beperkt vermogen beschikbaar is, wordt de schroefdraad in delen gemaakt. Vandaar dat er meestal een handtapset bedoeld wordt als er gesproken wordt over schroefdraadsets. Afhankelijk van de schroefdraadsoort en de afmeting bestaan de handtapsets uit twee of drie delen, met daarbij altijd een voor- en een nasnijder. Een middensnijder is hierbij optioneel. Om deze drie delen te duiden worden de benamingen eerste, tweede en derde handtap gebruikt. De eerste tap is herkenbaar aan één ring in de schacht en de tweede tap aan twee ringen. Dormer Pramet levert de volgende handtapsets:

Algemene tips voor draadsnijden

Aangezien draadsnijden meestal de laatste bewerking is en nauw luistert, is het gewenst om goede snijolie te gebruiken. Meestal is het product niet meer te herstellen als het draadsnijden fout gaat. Zowel voor het gereedschap als voor het eindproduct, maar zeker ook vanuit ergonomisch oogpunt is snijolie daarom aan te bevelen. Snijolie verlaagt het benodigde vermogen om het materiaal te snijden. Bovendien verbetert het de oppervlaktekwaliteit van de schroefdraad en verlengt het de levensduur van de tap.

Terug naar overzicht