Home Branches Spoorwegindustrie

Met meer dan 100 jaar ervaring in de snijgereedschapsindustrie, levert Dormer Pramet al tientallen jaren producten aan het spoorwegsegment. Gedurende deze tijd hebben wij vele artikelen binnen ons portfolio ontwikkeld en voegen wij voortdurend nieuwe toe om aan de behoeften van de klant te voldoen.

De spoorwegindustrie kent een groot aantal verschillende onderdelen die op vele manieren bewerkt moeten worden. Het juiste snijgereedschap is van het grootste belang. Wij bieden talrijke standaard en op maat gemaakte draaigereedschappen voor de bewerking van spoorwielen en assen, evenals frees- en boorgereedschappen voor rails, wissels, grondplaten en wagononderdelen.

Gereedschappen voor wielenset

Wielensets zijn een assemblage van de wielen en de as. Zij worden vervaardigd uit gesmede stukken en daarom is een belangrijk aandachtspunt het leveren van gereedschappen die de procesbetrouwbaarheid en kwaliteit maximaliseren voor voor- en nabewerkingen. Nieuwe wielen en assen worden met een draaibank bewerkt tot een gestandaardiseerde vorm. Draaibewerkingen worden hierbij het meest toegepast, maar ook boren en tappen worden gebruikt.

Ons standaardassortiment omvat gereedschappen voor voor- en nadraaien. Grote, negatieve en positieve wisselplaten met spaanbrekers zijn geschikt voor grote materiaalafname, waarbij stijfheid van vitaal belang is. Ook kleinere positieve wisselplaten, met een scherpe geometrie, worden gebruikt voor het bereiken van de juiste oppervlaktekwaliteit.

Naast het standaardassortiment boren, wisselplaatboren, Hydra boren en tappen, kunnen wij ook speciaal op maat gemaakte gereedschappen aanbieden.

Wielenset: herprofileren

Wielen zijn een van de meest belaste onderdelen van een spoorwegvoertuig. Zij dragen aslasten tot 25 ton en meer. Ze leiden de trein over het spoor door bochten en wissels en zijn onderhevig aan voortdurende slijtage. Af en toe moet het profiel van de treinwielen worden vernieuwd omwille van de veiligheid en het comfort van de passagiers. Alle defecten, zoals slippen, aanslag, roest en rolcontactmoeheid moeten worden verwijderd.

Wij bieden een complete lijn van gereedschappen voor het nabewerken van wielen. Houders voor Hegenscheidt, Rafamet en andere machines zijn voorzien van verwisselbare cassettes met beschermende gecementeerde carbide shim. Onze wisselplaatgeometrieën en -kwaliteiten kunnen aan de verschillende behoeften van de klant voldoen. Snijplaten LNMX 19, 30; SNMX 19 en CNMX 19 met spaanbrekers RR, RM zorgen voor een hoge materiaalafname, terwijl RF, TF een hoge oppervlaktekwaliteit bieden.

De belangrijkste voordelen van ons assortiment:

  • Verwisselbare cassettes
  • Gecementeerde hardmetalen shim
  • Grote verscheidenheid aan wisselplaatvormen – CNMX, LNMX, LNMT, SNMX, TNMM, ROEX
  • Spaanbrekers voor alle omstandigheden: DF, DM, TF, TF1, TF2, RF, RM, RR, RR2

  • Breed scala aan kwaliteiten: T9310, T9315, T9325, T5305, T5315
  • Stevige klemming door hefboom of excenterschroef
  • Gemakkelijke vervanging van wisselplaten of patronen


Gereedschappen voor rails

Wij bieden verschillende ontwerpen van frezen aan die gebruikt kunnen worden voor het bewerken van rails. Ze verschillen in grootte (diameters 290mm, 600mm en 900mm), in opspansysteem (voor gebruik met verschillende werktuigmachines, inclusief ø600mm frezen geschikt voor de meeste Linsinger treinen en vrachtwagens) en in machinaal bewerkt profiel.

Al onze oplossingen hebben gemeenschappelijke kenmerken en voordelen. Elke frees is ontworpen als een assemblage van universele gereedschapshouders en verwisselbare cartridges met indexeerbare tangentiële wisselplaten.

Het voordeel van deze oplossing is de eenvoudige aanpassing aan het bewerkte profiel, door gewoon het type cassette te veranderen of de wisselplaatjes te verwisselen, alsook het verwisselen van cassettes wegens slijtage tijdens het bewerkingsproces. Dit bespaart geld, vermindert de downtime en vermindert de benodigde opslagruimte.

Bekijk de video hieronder om ons gamma dynamische spoorfrezen in actie te zien.


Gereedschappen voor wissels

Wij bieden diverse frezen voor het bewerken van verschillende rails en kruisingsprofielen. Taps toelopende frezen voor de spoorstaafzijde van de tong, taps toelopende frezen met radius voor de wielzijde, evenals gereedschappen voor de spoorstaafkop en het lijf zijn de meest voorkomende op maat gemaakte producten.

Standaard gereedschappen, zoals Penta HD en ECON HN frezen, bieden ook een productieve oplossing voor vlakfreesbewerkingen.

Gereedschappen voor basisplaten

Daarnaast omvat ons assortiment een breed scala aan standaard gereedschappen voor vlakfrezen, sleufbewerkingen, boorbewerkingen en speciaal gereedschap voor het bewerken van de zwaluwstaartgroef van de T-kopbout.


Gereedschappen voor wagononderdelen

Ons assortiment omvat gereedschappen voor assen, chassis, gemonteerde assen, koppelingen, knooppunten en vele andere onderdelen van rollend materieel.

Meer weten over de spoorwegindustrie?

Wilt u meer informatie over gereedschappen voor de spoorwegindustrie? Onze specialisten geven u graag advies op maat. Neem contact op of stel uw vraag via de chat.