Home Branches Stempel- en matrijzenbouw

De stempel- en matrijzenbouw is een gespecialiseerde industrie waarbij gereedschappen -voornamelijk frezen – vereist zijn, die de productie van kleine oplages voor specifieke applicaties ondersteunen. De voorbije jaren heeft Dormer Pramet zijn assortiment volmateriaal- en wisselplaatgereedschappen uitgebreid, voor toepassingen binnen de stempel- en matrijzenbouw. Deze diverse industrie omvat een wijd spectrum aan verschillende vormgevende componenten, waarbij materialen zich vaak in een lastig verspaanbare toestand bevinden. Gereedschappen om deze te bewerken moeten vaak in staat zijn tot hoge voedingen en spaanvolumes. Veelvoorkomende onderdelen zijn spuitgietmatrijzen, smeedmatrijzen, en stempels waarbij eenieder van deze vaak een specifieke tooling vereist. Dit gaat van zwaar voorbewerken tot het fijnere nabewerken

The CNC milling machine cutting the injection mold part by solid ball end mill tool.Mold manufacturing process.

Kennis en de juiste gereedschappen voor de stempel- en matrijzenbouw

Dormer Pramet doet zaken met diverse matrijzenbouwers, gaande van bedrijven die kleinere componenten maken, zoals matrijzen voor flessen of telefoonhoesjes, tot grote perserijen. Werkstukken zijn vaak gemaakt van lastig te verspanen materialen, zoals voorgeharde staalsoorten, geharde gereedschapstalen of rvs-soorten.

Door de vele verschillende werkstukmaterialen in verschillende groottes, en verschillende bewerkingen die nodig zijn, is het gebruik van de juiste gereedschappen heel belangrijk. Dormer Pramet biedt onder meer kopieerfrezen, vlakfrezen, hoekfrezen en hoge voedingfrezen in zijn assortiment aan.

Ook is door de gediversifieerde aard van de industrie, de nood aan goede technische kennis en ondersteuning vereist voor een goede tooling. Om klanten te helpen met het uitbouwen van kennis en expertise, hebben we een gespecialiseerd team opgericht voor deze industrie

Het nieuwste assortiment gereedschap voor de matrijzenbouw

Als deel van de uitbreiding in het segment matrijzenbouw, heeft Dormer Pramet een breed assortiment hoge voedingfrezen ontwikkeld, met daarbij enkele recente toevoegingen. Bijvoorbeeld de SBN10 frees met een uniek zittingontwerp, geschikt voor verschillende freestoepassingen. In verschillende uitvoeringen is deze frees verkrijgbaar van diameters 16 tot 42 mm.

Bij deze frees horen BNGX wisselplaten, voor snededieptes tot 1 mm. De gepatenteerde, dubbelzijdige plaat met maar liefst 4 snijkanten is een veelzijdige en efficiënte keuze.

Daarnaast is er ook de nieuwe, dubbelzijdige SNGX11 wisselplaat voor hoge voedingen met een snedediepte tot 1.7 mm. Deze plaat werd in november 2019 aan het gamma toegevoegd. Zijn sterke hoofdsnijkant voorziet in een hoge standtijd en proceszekerheid, vooral bij het frezen van hoeken in een pocket. Met 8 snijkanten is de vierkante SNGX11 ook een zeer economische oplossing.

Kopieerfrezen voor de matrijzenbouw

Een andere sleutelbewerking in de matrijzenbouw is kopieerfrezen. Hiervoor heeft Dormer Pramet onder meer de SCN05 frezen voor het (semi-) nabewerken van staal, geharde staalsoorten en gietijzer.

  • Het hogere aantal snijkanten van deze frees laat een 20% hogere productiviteit toe dan standaard frezen.
  • Met verminderde trillingsniveaus (ook bij langere uitsteeklengtes tot 8xD) is de frees geoptimaliseerd voor het soepel verspanen van hoeken en pockets, mede ook door de specifieke wiper-geometrie van de wisselplaat.

Eveneens heeft Dormer Pramet ook de SRC10 frezen in diameters 25 – 66 mm, in verschillende uitvoeringen. Allen zijn uitgerust met binnenkoeling, een hoog aantal tanden en een zittingsontwerp voor maximale steun aan wisselplaten met 8 snijkanten.

De radiusfrezen met wisselplaten (waaronder de ZP. XP, SRC en PPH) bieden nog een extra keuzemogelijkheid bij het voorbewerken en semi-nabewerken van pockets. De Multiside XP bijvoorbeeld, is een prestatieve oplossing voor profielfrezen. Het gepatenteerde SideLock klemsysteem zorgt voor hoge stabiliteit, vooral in vijf-assige verspaning van complexe vormen.

Diverse volmateriaal gereedschappen

Wat betreft volmateriaal gereedschappen, heeft Dormer Pramet onder meer volhardmetaal radiusfrezen voor 3D-frezen en contouren van complexe vormen. De S2xx en S5xx reeksen voor geharde staalsoorten zijn voorzien van een dubbelradius om snijkrachten te reduceren en een hogere voeding toe te laten. Een dikkere kern zorgt voor een betere weerstand tegen de hoge radiaal-krachten die worden ontwikkeld bij het verspanen van gehard staal, terwijl de versterkte geometrie van de snijkanten de stabiliteit bevordert en zorgt voor relatief hoge verspaningsvolumes.

Tevens voorziet de S7xx reeks VHM frezen in een optie geschikt voor het bewerken van verschillende materialen. Alle frezen in deze reeks hebben een kleine hoekradius en een speciale nabewerking van de snijkant voor een stabiele en proceszekere bewerking. Met verschillende beschikbare diameters, lengtes, geometrieën en coatings, alsook ruwfrezen en paraboolfrezen, is deze reeks een goeie algemene keuze.

De S766 en S767 in het bijzonder zijn frezen met differentiële vertanding voor trillingvrij verspanen en een goeie oppervlakteafwerking, en ook variabele spiraalhoeken om snijkrachten te reduceren en de algehele prestatie te verbeteren. De variabele spiraalhoek versterkt het effect van de differentiële vertanding, waardoor hogere snijsnelheden mogelijk zijn.

Meer weten over de stempel- en matrijzenbouw?

Wilt u meer informatie over gereedschappen voor de stempel- en matrijzenbouw? Onze specialisten geven u graag advies op maat. Neem contact op of stel uw vraag via de chat.