Home Alles over gasdraad

Alles over gasdraad

Alles wat u moet weten over gasdraad

Gasdraad is een verzamelnaam voor schroefdraadverbindingen die veelal worden toegepast bij leidingen en producten waar een medium door wordt getransporteerd of in wordt bewaard. Wereldwijd zijn er nogal wat verschillende soorten (normen) gasdraad. Een deel daarvan is recht (parallel) en een deel is conisch (taps). De rechte gasdraad is vaak een bout/moer verbinding. De conische gasdraad wordt meestal bij leidingen toegepast, zodat deze bij aandraaien afdicht, eventueel met toevoeging van afdichttape of -pasta. 

In de praktijk is het nog steeds niet mogelijk een schroefdraad volledig zelf afdichtend te vervaardigen. Er wordt dan ook een afdichtingsmiddel toegevoegd om een gas/vloeistof dichte verbinding te verkrijgen. Vroeger werd hiervoor vaak hennepvezel gebruikt. Tegenwoordig gebruikt men een teflon tape, koord of pasta. Bij rechte gasdraad kan een afdichting worden verkregen door bijvoorbeeld gebruik te maken van een afdichtingsring.

Conische of tapse schoefdraad
Rechte of parallelle schroefdraad

Gasdraad is officieel een pijpdraad, omdat het vaak op leidingen voor gas of vloeistoffen wordt toegepast. In de meeste woonhuizen tref je (nog) een stalen gasleiding aan. Maar zeker in de industrie (zoals de petrochemische of voedingsindustrie) komen veel geschroefde leidingen voor. Ook wordt pijpdraad gebruikt op pijpen voor constructieve doeleinden.

Aangezien de wanddikte vaak beperkt is en het wenselijk is om de verbinding zo kort mogelijk te houden is deze schroefdraadsoort veelal uitgevoerd met een fijne spoed.

Twee soorten gasdraad

Door de jaren heen zijn er (lokaal) enorm veel verschillende soorten pijpdraad ontstaan. Desondanks is er gelukkig inmiddels veel gestandaardiseerd en worden er twee uitvoeringen aanbevolen. De Engelse pijpschroefdraad BSP (British Standard Pipe) heeft voor beide soorten model gestaan. 

  1. De rechte of parallelle schroefdraad, die vooral constructief zijn toepassing vindt. Internationaal is deze vastgelegd in de norm ISO/R 228.
  2. De conische of tapse schroefdraad, waarbij een of beide delen is voorzien van een conische draad. Deze schroefdraad is geschikt voor afdichtende verbindingen (meestal met toevoeging van een afdichtingsmiddel) voor gas of vloeistoffen. In Nederland zijn dit soort schroefdraden vastgelegd in de normen NEN 176 en NEN 3258. De internationale norm is ISO/R 7.

Rechtse of linkse gasdraad

Net als bij andere schroefdraden komt het sporadisch voor dat pijpdraad een linkse draadrichting heeft. Normaal gesproken is dit een rechtse schroefdraad. De redenen voor een linkse uitvoering variëren. Meestal gaat het om een pijp met aan twee zijden draad, die in één draairichting vastgezet dient te worden. In een dergelijk geval zal aan de ene zijde een rechtse schroefdraad aangebracht moeten worden, en aan de andere zijde een linkse schroefdraad.

Maatvoeringen

De maatvoering van pijpschroefdraden (gasschroefdraden) kan erg verwarrend overkomen als u hiermee niet bekend bent. Bij een ISO-metrische (buiten) schroefdraad van M12 weten we dat de nominale (grootste maat) 12mm is. Bij pijpdraden wordt echter de nominale doorvoerdiameter van de pijp gebruikt als aanduiding voor de maat van de schroefdraad. De nominale maat van de schroefdraad is dus vaak beduidend groter dan men zou vermoeden. Het is dan ook onhandig is om gasdraden toe te passen voor constructieve doeleinden waarbij geen pijp wordt gebruikt. Dat werkt alleen maar verwarring in de hand.

Draadsoorten

Hieronder worden schematisch de meest voorkomende soorten pijpdraad en de mogelijke afdichting ervan beschreven.

Meer weten?

Wilt u meer weten over gasdraad? Neem dan contact op met een van onze experts of stel uw vraag via de chat (rechtsonder op uw scherm). Bekijk ook ons ruime assortiment gereedschappen, van boren tot frezen. Dormer Pramet heeft alles in huis op het gebied van verspanen. 

Terug naar overzicht