Home Boren in RVS met de Force M-boren
Deel dit artikel

Boren in RVS met de Force M-boren

Bent u op zoek naar een geschikte boor waarmee u in RVS kunt boren? Dormer Pramet heeft de oplossing in de vorm van onze Force M-boren. Dit zijn volhardmetaal boren die speciaal zijn ontwikkeld voor het boren in roestvaststaal (M-groep) met als doel het verhogen van de productiviteit. RVS boren met de Force M-boren levert een langere standtijd, een lichter snijdend boorproces en een hogere proceszekerheid op.

Aanleiding voor de introductie van de Force M-boren

Begin 2017 vond de introductie plaats van de universele volhardmetaalboor: de Force X.  Deze is leverbaar in 3xD, 5xD en 8xD boordiepte en levert een hoge productiviteit in een breed scala aan materialen. Daardoor zijn Force X-boren de ideale keus voor algemene toepassingen. Specifiek voor het boren in roestvaste staalsoorten bleek er ruimte voor een boor die nog beter inspeelt op de specifieke verspaningsproblematiek bij het bewerken van roestvaste staalsoorten. Daarom werd de Force M gelanceerd: een boor die geoptimaliseerd is voor het boren in RVS. 

Uitdaging bij het verspanen van austenitisch RVS

Austenitisch roestvaststaal is moeilijker te verspanen dan koolstofstaal, gelegeerd staal en gietijzer. Dit wordt veroorzaakt door de combinatie van lage warmtegeleiding en grote rek. De slechte geleiding van warmte veroorzaakt verharding van het materiaal en daardoor vervorming van de snijkant. De taaiheid is de oorzaak van slechte spaanvorming en afvoer van de spanen, waardoor de snijkantsopbouw groter wordt. De oplossing voor deze problemen was het ontwikkelen van de Force M-boren. Hiermee werd het volgende bereikt:

 • Hogere snijkantsterkte om haarscheuren en deformatie te voorkomen
 • Lagere snijkrachten om materiaalverharding te voorkomen
 • Betere spaanvorming en afvoer bij het boren in nodulaire materialen* zoals austenitisch roestvaststaal en nikkel legeringen (S-groep)

*nodulaire materialen zijn werkstoffen met legeringselementen die zich als bolletjes vrij door het materiaal verspreiden

Alle high performance boren van Dormer Pramet

Force M-boren zijn TiAlN gecoat en beschikbaar in 3xD en 5xD lengtes met koelkanalen. Zoals gezegd zijn de Force M-boren in het bijzonder geschikt voor RVS (AMG 2,1 – 2,4), maar u kunt deze boren ook inzetten voor titanium en titaniumlegeringen (AMG 4,1 – 4,3). Daarnaast zijn ze acceptabel voor materialen in AMG 5,1 – 5,3. Andere families van high performance boren zijn:

 • CDX
  • TiN gecoate boren met een 130° punthoek en convexe snijkanten en rechte cilindrische schacht, geschikt voor hogere voedingen dan de Force X-boren maar bij lagere snijsnelheden. Uitstekend geschikt voor staal (AMG 1,1 – 1,6), gietijzer (3,1 – 3,4), aluminium (7,1 – 7,4) en plastics (8,1 – 8,2). Acceptabel voor materialen in AMG 2,1, 4,1 en 5,1.
 • Force X
  • TiAlN gecoate boren in 3xD en 5xD lengte, met of zonder koelkanalen en een 8xD versie met koelkanalen. Uitstekend voor staal (AMG 1.1 – 1.6), roestvast staal (2.1 – 2.2), gietijzer (3.1 – 3.4) en aluminium legering (7.2 – 7.4). Acceptabel voor materialen in AMG 2.3, 6.1 – 6.4 en 7.1.
 • Hydra-boren met verwisselbare snijkop
  • R950: voor staal (AMG 1.1 – 1.5) en gietijzer (3.3 – 3.4)
  • R960: voor stainless (AMG 2.1 – 2.3), laag koolstofstaal (1.1 – 1.2) en grijs gietijzer (3.1 – 3.2)
  • R970: voor gietijzer (AMG 3.1 – 3.4) en harde gereedschapstalen (1.5 – 1.6)

De geometrie van Force M-boren voor RVS

Het ontwerp van de Force M combineert een aantal eigenschappen die samen de vereiste hoge prestaties bieden ten aanzien van de volgende factoren:

 • Positioneringsnauwkeurigheid
 • H8 gat tolerantie
 • Hoge voedingswaarden
 • Lage kosten van de machinale bewerking 

S-vorm en 4-fasen split point

De 4-fasen split point van de Force X is aangepast om de sterkte te verhogen ten behoeve van hogere voedingswaarden. De S-vormige snijkanten bieden een doorlopende snijkant over de kern, waardoor de boor over de volle snijkantlengte snijdt.

Deze geometrieverbetering voorziet in een grotere spaanhoek van de snijkant, waardoor de voeding met 10% tot 20% mag toenemen en waardoor de spaanvorming en krachtverdeling verbeteren. Verder ontwikkelt slijtage gelijkmatiger over de snijkant. De voordelen van deze aanpassing zijn:

 • Goede positienauwkeurigheid een superieure gatkwaliteit die nodig is om H8-toleranties te krijgen
 • Sterkere randen om beter bestand te zijn tegen de deformatieslijtage
 • Betere krachtverdeling, betere prestaties
 • Verbeterde spaanvorming

Aanpassing van de hiel

De vorm van de spiraalgroef van de Force M en Force X is speciaal aangepast om de spanen zodanig te krullen en te breken dat de wand van het gat niet wordt beschadigd en de gatkwaliteit voldoet aan de norm voor een hoogwaardige boor.

CTW spiraalgroefconstructie

Dit is een onderscheidend kenmerk dat uniek is voor Dormer Pramet en wat ons onderscheidt van onze concurrenten. CTW staat voor Continuously Thinned Web Technology (doorlopend uitgedunde kern), wat een zeer sterke dwarsdoorsnede levert en tegelijkertijd de drukkrachten tijdens het boren vermindert. Speciaal gevormde slijpstenen worden gebruikt om een verdunning van de kern te produceren, hetgeen in feite een voortzetting is van de normaliter toegepaste puntuitdunning. CTW heeft de volgende voordelen:

 • Goede spaancontrole
 • Verbeterde proceszekerheid
 • Behoud van originele geometrie, ook bij meerdere keren naslijpen (dus meervoudige verlenging van de standtijd bij behoud van productiviteit)

Leppen van de snijkant

In vergelijking met de Force X-boren hebben de Force M-boren een kleinere snijkantsfase, vooral om de boorkrachten te verminderen, waardoor het begin van de materiaalverharding wordt verminderd en de snijwerking wordt verbeterd.

Snijhoek

Een sterkere snijhoek verhoogt de stabiliteit tijdens het boren en vermindert de krachten die vrijkomen bij het doorkomen van de boor bij zowel algemene boor- als kruisgaten.

Inzetgebieden van de Force M-boren voor RVS

De Force M-volhardmetaalboren voor RVS (en titanium) zijn de oplossing bij toepassingen in veel verschillende industriesegmenten. Van general machining tot toeleveranciers en massaproductie. Voor de toepassing gelden enkele voorwaarden:

 • CNC-machine met interne koeling van voldoende druk en volume
 • Stabiele gereedschapshouders met maximale run-out <0.02 mm voor langere standtijd, productiviteit en gatkwaliteit.  (Aanbevolen houders zijn hydraulische opname, krimphouder en precisie spantanghouders.)
 • Stabiele opspanning van het werkstuk

Kenmerken en voordelen van de Force M-boren voor RVS

Kenmerken en voordelen van de R467

De R467 is een volhardmetalen boor met koelkanalen voor boordiepingen tot 3xD in roestvrijstaal en titaniumlegeringen. De R467 heeft de volgende kenmerken en voordelen:

S-vormige 4-vlaks split point – aangepast om de sterkte en penetratiegraad te verbeteren, zorgt voor een goede positienauwkeurigheid en een superieure gatkwaliteit die nodig is om H8-toleranties te verkrijgen. Tevens sterkere snijkanten om beter bestand te zijn tegen de vervormingsslijtage. Betere krachtverdeling, waardoor de prestaties verbeteren en ook de spaanvorming.

Nauwkeurig gelepte snijkanten – verlaagt de benodigde verspaningskracht en vermindert de vorming van een opbouwsnijkant, vergemakkelijkt het snijden wat vooral van belang is bij materialen die de neiging hebben te verharden onder invloed van de bewerking (zoals austenitisch roestvaststaal).

Micro-grain substraat – zeer fijnkorrelig basismateriaal wat een excellente combinatie geeft van hardheid en taaiheid en daardoor ingezet kan worden in een breed scala aan materialen en zeer slijtvast is en een lange standtijd biedt.

PVD TiAlN coating – verhoogt de snijkantstabiliteit en biedt uitstekende slijtvastheid bij behoud van de hardheid bij hoge temperaturen waardoor er een hogere productiviteit en standtijd wordt bereikt.

CTW flute construction – combineert een sterke constructie van de boor met een lagere benodigde kracht om in het materiaal te dringen. Verbetert de spaanvorming en daardoor de proceszekerheid. Bijkomend voordeel is dat de CTW geometrie eenvoudiger is na te slijpen.

Koelkanalen – voor betere afvoer van de spanen en langere standtijd.

Kenmerken en voordelen van de R463

De R463 is een volhardmetalen boor met koelkanalen voor boordiepingen tot 5xD in RVS en titaniumlegeringen. De R463 heeft de volgende kenmerken en voordelen:

S-vormige 4-vlaks split point – aangepast om de sterkte en penetratiegraad te verbeteren, zorgt voor een goede positienauwkeurigheid en een superieure gatkwaliteit die nodig is om H8-toleranties te verkrijgen. Tevens sterkere snijkanten om beter bestand te zijn tegen de vervormingsslijtage. Betere krachtverdeling, waardoor de prestaties verbeteren en ook de spaanvorming.

Nauwkeurig gelepte snijkanten – verlaagt de benodigde verspaningskracht en vermindert de vorming van een opbouwsnijkant, vergemakkelijkt het snijden wat vooral van belang is bij materialen die de neiging hebben te verharden onder invloed van de bewerking (zoals austenitisch RVS).

Micro-grain substraat – zeer fijnkorrelig basismateriaal wat een excellente combinatie geeft van hardheid en taaiheid en daardoor ingezet kan worden in een breed scala aan materialen en zeer slijtvast is en een lange standtijd biedt.

PVD TiAlN coating – verhoogde snijkantstabiliteit en biedt uitstekende slijtvastheid bij behoud van de hardheid bij hoge temperaturen waardoor er een hogere productiviteit en standtijd wordt bereikt.

CTW flute construction – combineert een sterke constructie van de boor met een lagere benodigde kracht om in het materiaal te dringen. Verbetert de spaanvorming en daardoor de proceszekerheid. Bijkomend voordeel is dat de CTW geometrie eenvoudiger is na te slijpen.

Koelkanalen – voor betere afvoer van de spanen en langere standtijd.

Meer weten over boren in RVS of RVS verspanen?

Onze specialisten staan altijd voor u klaar om u te voorzien van persoonlijk advies. Neem contact op voor meer informatie.

Terug naar overzicht