Home Eenvoudig een bout verwijderen: zo doet u dat!

Eenvoudig een bout verwijderen: zo doet u dat!

Het komt helaas maar al te vaak voor: een bout die afbreekt in een product. Erg vervelend. Het liefst wilt u dit probleem zo snel mogelijk verhelpen. Maar hoe pakt u dat aan? U wilt voorkomen dat er verdere schade ontstaat aan de schroefdraad bij het verwijderen van de bout. Gelukkig bestaat hiervoor een eenvoudige manier. In vier stappen verwijdert u een afgebroken bout!

Stap 1: vlakfrezen van de breuk

De eerste stap is het vlakfrezen van het breukvlak. Voor het verwijderen van een bout kunt u een boutvlakfrees gebruiken. De Dormer P100 is hier speciaal voor ontworpen. De boutvlakfrees werkt het meest optimaal met een rechte slijper. Heeft u hiertoe geen beschikking? Dan volstaat een andere machine ook, zolang deze maar voldoende toerental heeft.

Stap 2: maak een center in het vlak

In de volgende stap maken we een center in het gefreesde vlak. Dit doet u met een boutcentreerfrees. De Dormer P101 is hier uitermate geschikt voor. Dit type stiftfrees is namelijk speciaal voor dit doeleinde ontworpen. Waarom het nodig is om een center te maken? Hierdoor kunt u beter in de hartlijn van de afgebroken bout boren. Het wordt anders lastig om de bout goed te verwijderen.

Stap 3: boor een zo diep mogelijk gat

Vervolgens kunt u gaan boren! Gebruikt hiervoor een boor voor harde materialen aangezien bouten een hoge treksterkte kunnen hebben. De Dormer A117 is geschikt voor moeilijk bewerkbare materialen en staalsoorten tot zo’n 1600N/mm2 waardoor ook in 12.9 bouten geboord kan worden. Ook werkt deze boor goed onder minder stabiele werkomstandigheden zoals in een handboormachine. Hierdoor is deze boor ideaal voor het verwijderen van een bout. Het is belangrijk dat u een zo diep mogelijk gat boort, daardoor verlaagt de klemming van de bout in het gat. En in stap 4 wilt u namelijk voldoende grip hebben met de draadeinduithaler. In principe geldt: hoe dieper het gat, hoe meer grip.

Stap 4: verwijder de afgebroken bout

We zijn nu aangekomen bij de laatste en meest belangrijke stap: het verwijderen van de vastzittende bout. Hiervoor gebruikt u de draadeinduithaler. Draai deze linksom in het geboorde gat. De draadeinduithaler zal zich vastzetten in het gat. Draai vervolgens voorzichtig door. U zult zien dat de afgebroken bout loskomt uit het schroefdraadgat. Voeg eventueel vooraf voldoende kruipolie toe. Missie geslaagd!

De afwerking

Een goede afwerking is essentieel. Dit weet u als vakman maar al te goed. Wij raden dan ook aan om het geboorde gat goed te reinigen. Wilt u vervolgens een nieuwe bout indraaien? Inspecteer dan eerst de schroefdraad in het gat. Eventueel deze draad opzuiveren met een 3e handtap. Helaas is het in de praktijk onmogelijk om het afbreken van bouten helemaal te voorkomen. Het is dan ook verstandig om de boutverwijderset paraat te hebben! Zo bent u altijd goed voorbereid. Met deze handige set is het probleem van een afgebroken bout eenvoudig verholpen. Hierdoor kunt u snel weer aan de slag met uw gewone werk. Meer weten? Vraag gerust advies aan onze Dormer experts!

Terug naar overzicht