Home Welke boor is geschikt voor het boren van Armox?

Welke boor is geschikt voor het boren van Armox?

Gaten boren in Armox

Het boren van gaten in Armox (370T, 440T, 500T, 560T en 600T) hoeft geen probleem te zijn. Armox wordt gebruikt als pantserplaat, ballistische bescherming van voertuigen of machines voor defensieve doeleinden. De Armox-plaat is meestal niet dik, maar erg hard. Armox 600T is de hoogste klasse bepantsering en ligt – vanwege de hardheid van het materiaal – op de grens van wat technisch mogelijk is met volhardmetaalboren.

Keuze van de boor

Voor het boren in Armox zijn diverse boren beschikbaar. De beste optie is een volhardmetaalboor met interne koeling op een CNC-machine. Niet alleen is dit de meest efficiënte methode, maar ook kunnen op deze manier aanzienlijke standtijden worden behaald. Als er geen CNC-machine voorhanden is, dan kan ook voor een kobaltboor (HSCo) gekozen worden. De meeste kobaltboren in het Dormer Pramet assortiment hebben een kobaltgehalte van 8%.

Hieronder een overzicht van de boren die geschikt zijn voor het boren in Armox:

Volhardmetaalboren

Zonder interne koeling:

  • R520: Deze CDX-boor heeft een convexe snijkant en een dikke ziel die voor extra stevigheid zorgt. Hierdoor is deze boor optimaal voor gebruik in CNC- en handbediende machines die geen interne koeling hebben. De maatvoering is volgens de korte DIN 6539-uitvoering. De tophoek bedraagt 130 graden. Deze boren zijn beschikbaar van 3.0mm tot en met 16.50 mm.
  • R510: Dezelfde boor als bovenstaande, maar dan in een langere DIN 338-uitvoering. Verkrijgbaar van 3.0 mm tot en met 14.25 mm.

Met interne koeling:

  • R457: Deze Force X-boor wordt gebruikt op CNC-machines met interne koeling. De maatvoering is volgens korte uitvoering DIN 6537 – 3xD. De tophoek bedraagt 140 graden. Verkrijgbaar van 3.0mm tot en met 20.0mm.
  • R453: Idem als bovenstaand, alleen volgens de langere uitvoering DIN 6537 – 5xD. Verkrijgbaar van 3.0mm tot en met 20.0mm.

Kobaltboren (HSCo)

  • A117: Korte HSCo boor (8% kobaltgehalte) volgens DIN 1897 met een tophoek van 135 graden. Verkrijgbaar van 2.50 mm tot en met 13.00 mm.
  • A777: Normale HSCo boor (8% kobaltgehalte) volgens DIN 338 met een tophoek van 135 graden. Verkrijgbaar van 0.30 mm tot en met 16.0 mm.
  • A730: Morseconus HSCo boor (8% kobaltgehalte) volgens DIN 345 met een tophoek van 118 graden. Verkrijgbaar van 10.00 tot en met 32.00 mm

Werkwijze

Het boren van gaten in Armox hoeft geen probleem te zijn wanneer het juiste gereedschap is gekozen. Voorts is van belang op het volgende te letten:

  • Gebruik voldoende koelmiddel of emulsie. Armox is zeer abrasief voor een boor. Overvloedige en kwalitatieve smering komen de standtijd ten goede. Het gebruik van een volhardmetaalboor met interne koeling heeft daarom de voorkeur.
  • Onderbreek het boorproces niet! Het onderbreken van het boren, bijvoorbeeld om te kijken hoe diep de boor zit, kan voor problemen zorgen. Niet alleen zal het lastig worden om het boorproces zonder moeilijkheden te hervatten, iedere nieuwe aanzet betekent extra slijtage op de boor. Boor het gat dus in één keer met voldoende koeling en smeermiddel, alsook de juiste snijgegevens, voor een optimaal resultaat met minimale slijtage aan de boor.

Boor het gat dus in één keer met voldoende koeling en smeermiddel, alsook de juiste snijgegevens, voor een optimaal resultaat met minimale slijtage aan de boor.

Tips en aanbevelingen

  • Gebruik 20 bar druk voor de interne koeling. Als de druk voor interne koeling minder wordt, dan moeten de snijgegevens naar beneden aangepast worden.
  • Gebruik de juiste verspaningscondities passend bij de omstandigheden. Hoe hoger de klasse bepantsering, hoe lager de snijgegevens vanwege de toenemende hardheid van het materiaal.
  • Armox bij voorkeur nooit voorboren, slechts licht centeren met de juiste tophoek indien gewenst
  • Zorg voor een stabiel en betrouwbaar verspaningsproces.
  • Neem uw veiligheid en die van anderen in acht. Gebruik de vereiste beschermingsmiddelen.

Vraag gerust informatie aan uw Dormer Pramet specialist. Wij helpen u graag!

Terug naar overzicht