Algemeen | Boren | Ruimen | Draadsnijden | Frezen | Volhardmetaal | Vragenlijsten

Frezen: Frees richting

Tegenlopend frezen

Bij tegenlopend frezen staat de voeding haaks op de snijkant van de frees- tand. De voeding van het werkstuk en de verspaningskrachten elimineren een eventuele speling tussen de leispindel en de opspantafel.
Deze wijze van verspanen voorkomt het kruipen en uitbreken van de tanden en is de enige manier om op conventionele freesbanken te verspanen.Aan de andere kant is dit systeem niet geheel probleemloos. Omdat de tand het werkstuk binnen moet treden op het punt waar het deel van de spaan op zijn dunst is gaat deze eerst glijden en drukken. De sterke passieve wrijving die hierdoor ontstaat zal de standtijd van de snijkant fors bekorten. Wanneer de tand het materiaal in duikt zal de spaan in dikte progressief toenemen, zich moeilijk van het materiaal laten scheiden en de verticale stuwdruk zal proberen het materiaal op te lichten. 

 

 


 

Meelopend frezen

Bij meelopend frezen ontmoeten we al de problemen van tegenlopend frezen niet omdat de tand zijn intrede doet op het moment waarop de spaan het dikst is. De verticale stuwdruk is hier bovendien naar beneden gericht welke het werkstuk goed in positie houdt. Deze manier van werken is fundamenteel voor het frezen van zeer dun materiaal. Belangrijk is echter wel dat hier wordt gewerkt met een machine met automatische spelingcompensatie. Indien er speling in de tafel zit wordt de voeding door de verticale stuwdruk verhoogd en kan dit tot uitbrokkeling van de tanden leiden.

Voordelen

Minder vermogen nodig om te frezen
Hogere snijsnelheden en voedingen
Betere koeling tijdens de bewerking
Gladder oppervlakte beeld
Langere standtijd

Nadeel

De machine moet stabiel zijn en beslist geen speling op de as van de tafel hebben