Algemeen | Boren | Ruimen | Draadsnijden | Frezen | Volhardmetaal | Vragenlijsten

Boren: Spiraalboren en geschiedenis

Al 4000 jaar v. Chr, werd er door Egyptenaren geboord. Men maakte gebruik van een op een stok bevestigde vuursteen. Ook Leonardo da Vinci hield zich bezig met boren en bouwde in 1430 de eerste boormachine. In 1860 werd de spiraalboor uitgevonden en afgezien van wat kleine wijzigingen qua geometrie en materiaal wordt deze vandaag de dag nog steeds gebruikt voor het maken van gaten in vol materiaal.

De eerste spiraalboren werden uit koolstofstaal gemaakt doch al in 1861 zette de Engelsman Mushet met een 5% wolframstaal de eerste stap naar het snelstaal. Nadeel van dit materiaal was dat het al bij lage temperaturen onthardde. De Amerikaan Taylor ontdekte in 1906 de juiste samenstelling van snelstaal.

 

C Cr W V
0,7% 5,5% 19,0% 0,29%

 

 

 

In de twee wereldoorlogen ontstond er telkens een tekort aan wolfram waardoor men ging experimenteren met molybdeen, dit leidde tot de huidige molybdeen gelegeerde snelstalen. Behalve de materiaalverandering werd ook de geometrische vorm van de boor veranderd en de nauwkeurigheid vergroot.

O.a. werd de kerndikte vergroot waardoor de boor stabieler werd maar ook voorzag men de boor van verschillende spiraalhoeken.

Bijzonder innoverende typen zijn o.a. de Dormer ADX en de A002 welke beiden een nieuwe standaard zetten voor het boren met HSS spiraalboren.  

 

ADX met convexe snijkant met ziel uitdunning.
A002 HSS boor met top coating.