Deel dit artikel

Partnerschap met MSC levert de klant aanzienlijke besparingen op

Als een van de grootste fabrikanten van Europa hecht Gardner Aerospace veel waarde aan precisie, kwaliteit en kostenefficiëntie. Om deze redenen heeft het bedrijf met faciliteiten over de hele wereld gekozen voor snijgereedschapondersteuning van distributeur MSC Industrial Supply en Dormer Pramet. In hun vestiging in Broughton, Noord-Wales, produceert Gardner Aerospace structurele componenten uit verschillende materiaalsoorten voor OEM’s.

Lastige component bezet HAAS machine volledig

MSC regional applications engineer Stuart Wiezniak werd onlangs geïntroduceerd om Gardner Aerospace te helpen met een lastige component waarmee het hele jaar een HAAS S20Y draaicentrum bezet werd, met een jaarlijkse productieoutput van 7.920. De S98 roestvaststalen stangonderdelen met een bol met een diameter van 30 mm hadden een aanzienlijke hoeveelheid materiaalverwijdering nodig om aan elke kant een vlak te maken. Bij de HAAS zorgde de beperkte stijfheid van de Y-as freeskop en de drievoudige klauwplaatopstelling voor frequente machine-alarmen en stopte de productie.

Kostenbesparing door andere werkopstelling en gereedschappen

Stuart werkte samen met Gardner om het proces te verplaatsen naar een Dahlih vier-assig bewerkingscentrum met een BT40 spilconus en ontwikkelde een opspaninrichting om vijf onderdelen in een enkele opstelling vast te houden en vervolgens te bewerken. Door het aanbevelen van een alternatieve bewerkingsmachine, een andere werkopstelling en meer toepasbare snijgereedschappen, bespaart Gardner Aerospace nu meer dan €41.500 per jaar op deze ene opdracht, met ruimte om nog grotere kostenbesparingen toe te voegen in de toekomst.

Aanzienlijke verbetering met Pramet SBN10 frees

Vanuit het oogpunt van tooling werkte Stuart met Adam Irving van Dormer Pramet om het vorige indexeerbare kogelneusgereedschap te verwijderen en te vervangen door een Pramet SBN10 32mm diameter hoge voedingsfrees met vijf BNGX-inzetstukken. Door het toepassen van de M6330-kwaliteit werden de bewerkingsparameters aanzienlijk verbeterd. Door de nieuwe ruwe en halffabricaten op 0,7 mm snijdiepte en een snijsnelheid van 180 m/min te draaien, werd de cyclustijd teruggebracht van 5 minuten 49 seconden per onderdeel tot iets meer dan 33 seconden.

MSC’s Stuart Wiezniak: “In deze specifieke toepassing was de Dormer Pramet 32mm hoge voedingsfrees de optimale keuze voor hoge metaalverwijderingspercentages. Snijgereedschapstrategieën zijn altijd een balans tussen kosten en productiviteit. In dit geval stegen de jaarlijkse gereedschapskosten met €355 per jaar tot €2.964. Maar we hebben de machinetijd met 81% teruggebracht van 724 uur naar 141 uur en de kosten per onderdeel zijn gedaald van €31 naar €25.”

Verbetering betrouwbaarheid, capaciteit en kwaliteit

“De totale besparing dekt niet alleen de lichte stijging van de gereedschapskosten, maar verbetert ook de betrouwbaarheid van het proces, maakt de machinecapaciteit en het aantal manuren vrij en verbetert de kwaliteit van de componenten. We hebben de verwachtingen van de klant overtroffen wat betreft het behalen van de oorspronkelijke doelstelling, terwijl we de projectdoelen op tijd hebben gehaald,” aldus Stuart.

Terug naar overzicht