Home SBN10-frezen voor economisch frezen met hoge voedingen (HVF)

SBN10-frezen voor economisch frezen met hoge voedingen (HVF)

De introductie van de SBN10-frees vult de productiviteitsverwachtingen in van gespecialiseerde marktsegmenten zoals die van de moderne gereedschapsmakerijen. Deze frezen zijn het antwoord op de uitdaging om complexe matrijzen of stempels (in harde toestand) snel te produceren tegen een concurrerende prijs. De frezen dienen daarom met hogere voedingen te kunnen functioneren waarbij toch een superieur oppervlak gerealiseerd wordt. In dit artikel gaan we verder in op de toepassingen van de SBN10-frees en hoe deze frees zich verhoudt tot gerelateerde frezen.

https://youtu.be/BGTnoRZAapM

Kenmerken SBN10-frees

De SBN10-frezen worden gekenmerkt door de volgende eigenschappen:

 • Productief bij hoge voedingswaarden
 • Economisch door vier snijkanten per wisselplaat
 • Betrouwbaarheid door robuuste constructie
 • Veelzijdig door toepasbaarheid in meerdere bewerkingen zoals:
  • Kopieerfrezen
  • Hellingfrezen en circulaire interpolatie
  • Gleuven- en induikfrezen
  • Vlak- en hoekfrezen
  • Uniek en voor patent aangemeld

Economische frezen voor HVF (hoge voeding frezen)

Bij het selecteren van het juiste freesgereedschap voor een efficiënt snijproces moeten verschillende elementen van de bewerking in ogenschouw genomen worden, waarvan de snijgeometrie de belangrijkste is. De snijgeometrie van een wisselplaat freesgereedschap is het resultaat van de combinatie van spaan- en vrijloophoeken van de wisselplaten en de frees. Als we naar de specifieke snijgeometrieën kijken, zijn er drie geometrieën waaruit we kunnen kiezen:

 • Dubbel-positieve frezen voor het monteren van enkelzijdige positieve wisselplaten. Deze geometrie is vooral effectief wanneer u zo min mogelijk kracht op het werkstuk wilt uitoefenen, om te voorkomen dat het door de bewerking verhard of om vervorming tegen te gaan.
 • Positief-negatieve frezen voor het monteren van enkelzijdige positieve wisselplaten. Deze freeslichamen hebben een negatieve radiale spaanhoek voor een sterkere snijkant. De meeste frezen in ons assortiment hebben deze universele geometrie.
 • Dubbel-negatieve frezen voor het monteren van dubbelzijdige negatieve wisselplaten. Hierdoor ontstaat een economisch voordeel doordat er een dubbel aantal snijkanten beschikbaar is. Tevens zijn deze wisselplaten sterker omdat het eerste contact met het te bewerken materiaal het spaanvlak is en niet de snijkant. Hierdoor wordt de snijkant meer ontzien ten opzichte van dubbelpositieve en positief-negatieve snijkanten. Er wordt een stabielere snijkant verkregen waardoor ook hardere en slijtvastere materialen bewerkt kunnen worden.

Het Pramet-assortiment van dubbel-negatieve frezen omvat momenteel bewerkingen voor vlakfrezen, schouderfrezen en kopieerfrezen. Hieraan is nu dus met de nieuwe SBN10 een serie frezen toegevoegd voor hoge voeding frezen. Hoe past de serie SBN10-frezen nu precies in dit assortiment van economische dubbel-negatieve frezen?

Plaats SBN10-frezen binnen het assortiment dubbel-negatieve frezen

Met deze nieuwe reeks is het programma economische frezen verder uitgebreid met frezen voorzien van wisselplaten met vier snijkanten ten behoeve van het frezen met hoge voeding. Verder bevat het assortiment dubbel-negatieve frezen de volgende productfamilies.

STN10Frezen voor hoek-, vlak- en ondiep gleuffrezen met een dubbelzijdig driehoekige wisselplaat voor extra kostenbesparing (6 snijkanten); Primair voor ISO P-, M- en N-materialen, en secundair voor ISO K- en S-materialen.
SLN12Frezen voor hoek-, spiebaan- en insteekfrezen, de ECON-LN12 is de meest universele frees in het assortiment en is primair voor ISO P, M, K en N- materialen, secondair voor ISO S-materialen en beperkt inzetbaar voor ISO H- materialen.
SLN16Frezen voor hoek-, spiebaan- en insteekfrezen; de ECON-LN16 is voor grotere snededieptes en primair bedoelt voor ISO P-, K- en N-materialen, secondair voor ISO H-materialen en beperkt voor ISO M- en S-materialen.
SHN06  Frezen voor vlakfrezen; de SHN06 is voor een maximale snedediepte van 3 mm. Primair voor ISO P-, M- en K-materialen, secondair voor ISO H-materialen en beperkt voor ISO N-materialen.
CHN09Frezen voor vlakfrezen; de instelhoek is 60° specifiek voor ISO K-materialen (gietijzer) en beperkt voor ISO H- en P-materialen.
SRC12Frezen voor kopieerfrezen met een maximale snedediepte van 6,0 mm; Primair voor ISO P-, M-, K- en S-materialen en secundair voor ISO N- en H-materialen.
SRC16Frezen voor kopieerfrezen met een maximale snedediepte van 8.0 mm; Primair voor ISO P-, M-, K- en S-materialen en secundair voor ISO N- en H-materialen.
SRC20 Frezen voor kopieerfrezen met een maximale snedediepte van 10.0 mm; Primair voor ISO P-, M-, K- en S-materialen en secundair voor ISO N- en H-materialen en beperkt voor ISO N-materialen.

Lees meer over de ISO-materiaalindeling in ons verdiepingsartikel hierover. 

Meer over de SBN10-frees

Wilt u meer weten over SBN10-frezen? Lees dan meer over de verschillende uitvoeringen en inzetgebieden van deze frees. U kunt natuurlijk ook altijd contact opnemen met één van onze experts voor advies op maat.

Terug naar overzicht