Home Twee nieuwe positieve geometrieën en hardmetaalsoorten

Twee nieuwe positieve geometrieën en hardmetaalsoorten

Pramet lost draaidilemma op met nieuwe series

Pramet heeft twee nieuwe positieve geometrieën en hardmetaalsoorten geïntroduceerd voor draaitoepassingen in moeilijk te bewerken materialen (DTMM). De SF- en SM-geometrie zijn geschikt voor uiteenlopende draaitoepassingen en bedoeld voor het bewerken van onder meer hittebestendige legeringen en roestvast staal. De SF-geometrie, die deel uitmaakt van de tweede productlancering van Dormer Pramet in 2015, heeft een scherpe, positieve spaanhoek van 14,5°. Ze is geschikt voor nabewerkingen met ononderbroken sneden en uiterst lage snijkrachten. De SM-geometrie heeft een positieve spaanhoek van 13° en een slijtvaste, universele geometrie voor middelzware bewerkingen (van na- tot voorbewerkingen) en is geschikt voor ononderbroken en onderbroken sneden. Beide geometrieën zijn verkrijgbaar in een verscheidenheid aan hardmetaalsoorten, bevorderen lage snijkrachten en voorkomen verharding van het werkstuk. Hierdoor neemt bij het draaien van dunwandige onderdelen de kans op trilling af.  

Naast de nieuwe geometrieën heeft de wereldwijd opererende fabrikant van snijgereedschappen de introductie van twee nieuwe hardmetaalsoorten voor draaien aangekondigd.   

De hardmetaalsoort met PVD-coating T6310 is aan een speciaal sinterprocedé onderworpen waardoor de betrouwbaarheid en sterkte van de snijkant zijn toegenomen. Het nieuwe substraat met een gemiddeld kobaltgehalte biedt extra hardheid en een grotere slijtvastheid. Dit leidt tot een grotere betrouwbaarheid en een langere standtijd. De drielaagse coating van de T6310 vergroot de standtijd bij het op hogere snijsnelheden bewerken van roestvast staal, geharde materialen en materialen die een warmtebehandeling hebben ondergaan. Hij kan gebruikt worden in combinatie met de nieuwe SM- en SF-geometrie en met de bestaande NF- en RM-geometrie van Pramet. In totaal zijn er nu 89 wisselplaten verkrijgbaar.

 Josef Bittner, productmanager voor draaitoepassingen bij Dormer Pramet:

“De warmtegeleiding van roestvast staal, nikkel en titaan is doorgaans gering. Wanneer er voor het bewerken echter hoge snijsnelheden en voedingen vereist zijn, kan de snijkant snel oververhit raken, waardoor de standtijd afneemt. Het gebruik van koelmiddel vermindert deze effecten, maar constante temperatuurveranderingen op het snijvlak veroorzaken thermische belasting, wat tot warmscheuren en een nog lagere standtijd leidt. We vonden het daarom nodig een nieuwe hardmetaalsoort te ontwikkelen die dankzij de juiste combinatie van substraat en coating de weerstand tegen scheuren door temperatuurswisselingen vergroot. Dit resulteerde in onze nieuwe hardmetaalsoort T6310.”

Daarnaast kenmerkt de nieuwe hardmetaalsoort zonder coating H07 van Pramet zich door een uitstekende warmtegeleiding en grote slijtvastheid bij het draaien van titaan en legeringen. Het fijnkorrelige substraat met een laag kobaltgehalte biedt weerstand tegen putvormige corrosie en plastische deformatie. Hij is verkrijgbaar met de nieuwe SF-geometrie.  

 Josef Bittner:

“Deze nieuwe producten zijn uitermate geschikt voor extreme omstandigheden waarin sprake is enorme hitte en corrosie, bijvoorbeeld in de algemene verspaning, olie- en gasindustrie, auto-industrie, medische industrie, scheepsbouw en energiesector.”

Een overzicht van alle nieuwe series wisselplaatgereedschappen die Dormer Pramet in november 2015 gelanceerd heeft, vindt u in de recentste productbrochure. Neem voor een gedrukt exemplaar of meer informatie contact op met uw lokale verkoopkantoor van Dormer Pramet. 

Bekijk de video over dit onderwerp.

Terug naar overzicht