Home Waarom een boor gebruiken met een dunne cilindrische (gereduceerde) schacht?

Waarom een boor gebruiken met een dunne cilindrische (gereduceerde) schacht?

Ik zoek een boor met een gereduceerde schacht. Welke boor kan ik het beste kiezen?

Waarom een boor gebruiken met een dunne cilindrische (gereduceerde) schacht?

Een boor met een gereduceerde schachtdiameter (ook wel een boor met een cilindrische schacht genoemd) wordt vaak aangeschaft voor het gebruik in een boormachine met een kleinere opspancapaciteit, zoals bijvoorbeeld een handboormachine of een accuboormachine.

Boor met gereduceerde schacht

Het assortiment van Dormer bevat de A170 met een schachtdiameter van  ½” oftewel 12,7 mm. De Dormer A170 past in een boorkop met een maximale diameter van 13mm.

Alternatieven voor een boor met een gereduceerde schacht

Het aanschaffen van een boor met een gereduceerde schacht is niet de enige oplossing. De meeste HSS- en HSS-Co-boren hebben een relatief zachte schacht. Op de draaibank kan deze worden afgedraaid naar de gewenste diameter. Hier kunt u het beste een buitendraai beitel met een hardmetalen wisselplaat voor gebruiken. Gebruik hiervoor de SCLCR/L met CCMT uit het Pramet assortiment. Deze buitendraai beitel is in meerdere uitvoeringen verkrijgbaar.

Het terugslijpen van de schacht is ook een prima alternatief voor het aanschaffen van een boor met een gereduceerde schacht, maar een rondslijpmachine is meestal niet voorhanden.

Andere alternatieven: trappenboor en conische boor

Voor het boren van een groter gat in dun plaatmateriaal kunt u beter een trappenboor (Dormer G314) gebruiken; deze hebben een schacht van 6 mm – 13 mm (afhankelijk van het type). Een trappenboor is ideaal voor het boren van o.a. plaatstaal en dunne materialen. Een conische plaatboor wordt veel gebruikt bij het boren van blik, plaat, profiel en buis (staal), messing, koper, aluminium en RVS. Getrapte plaatboren zijn ideaal voor het boren van plaatstaal en dunne materialen.Zij zijn is geschikt voor zowel een handboormachine als een stationaire boormachine. Met deze getrapte boor kan men in één bewerking centreren, boren, ontbramen en verzinken. De spiraalgroeven van de trappenboor garanderen een betere intreding in het materiaal.

Belangrijke overwegingen

Het reduceren van de boorschacht stelt u in staat om een grotere boor in een kleinere boorkop te gebruiken, maar een groter boorgat vraagt om meer vermogen van de machine. Het is dus belangrijk om zeker te zijn dat de machine over dit vermogen beschikt. Het overbelasten van de machine kan tot schade leiden. Het werken met boren met een gereduceerde boorschacht moet dus goed afgewogen worden, ongeacht welke oplossing u kiest.

Snijolie als hulpmiddel

Het gebruik van voldoende smeermiddelen is essentieel bij het verspanen, ook met een handboormachine.

Voordelen van snijolie gebruik:

  • Snelle en effectieve penetratie
  • Koelend effect op het werkstuk en gereedschap
  • Gunstige invloed op het energieverbruik, en levensduur van het gereedschap en de machine.
  • Bovendien zorgt een lagere frictie voor minder geluidsoverlast.

Voor meer informatie kunt u altijd contact opnemen met een van onze experts.

Terug naar overzicht