Home Wat is het verschil tussen een snijplaat en een snijmoer?

Wat is het verschil tussen een snijplaat en een snijmoer?

Wat is het verschil tussen een snijplaat en een snijmoer?

Snijplaten worden gebruikt voor het snijden van buitendraad op een as. Snijmoeren worden over het algemeen gebruikt voor het opzuiveren van schroefdraad met de hand. Deze hebben meestal een robuustere constructie en dienen alleen in uitzonderingen gebruikt te worden om draad te snijden in massief materiaal. Door de zeskantige vorm kan de snijmoer gebruikt worden in combinatie met een verstelbare schroefsleutel of een andere passende sleutel.

Andere veelvoorkomende termen zijn draadkussen, (draad)snijkussen, moerplaat of filière. Deze termen komen vaker in België voor. Behalve de term moerplaat, waarmee een snijmoer wordt bedoeld, slaan deze woorden allemaal op een snijplaat.

Werkwijze

Alvorens de snijplaat of snijmoer te gebruiken, is het aan te bevelen het uiteinde van het werkstuk in een hoek van 45 graden aan te schuinen, om plotselinge belasting van de aansnijding te voorkomen. Zorg er daarna voor dat de snijplaat of snijmoer loodrecht op de bout staat. De buitendiameter van het werkstuk moet altijd kleiner zijn dan de diameter van de snijplaat. Dit om zware belasting van de hoofdsnijkant te vermijden. Zorg voor een goede toevoer van het juiste smeermiddel, gericht op het snijgebied. Hou er daarnaast rekening mee dat open snijplaten ongeveer 0,15 mm kunnen worden gesloten door de stelschroeven aan te draaien. Druk op slechts één zijde van de snijplaat, kan breuk veroorzaken. Maak voor een soepele verspaning tevens gebruik van de juiste snijolie.

Neem voor verdere vragen gerust contact op met uw Dormer Pramet specialist!

Terug naar overzicht