Home Wat is rigidtappen?

Wat is rigidtappen?

Wat is rigidtappen?

Rigidtappen is een specifieke methode om schroefdraad te produceren met een CNC-machine. Bij machinaal tappen moet de voeding zeer nauwkeurig zijn zodat de tap zich met de juiste voedingssnelheid in het gat beweegt, volgens de spoed van de te tappen schroefdraad. Daalt de tap te traag of te snel, dan zal deze breken. Dit kan worden opgelost door gebruik te maken van een tapkop met lengtecompensatie. Hierin zit een veer die ervoor zorgt dat de tap speling heeft en zo min of meer de spoed van de tap volgt.

Bij rigidtappen daarentegen zorgt de CNC-machine voor een synchronisatie tussen de voeding en spoed van een draad, zodat de tap zich steeds met de correcte voedingssnelheid in een gat verplaatst. Vandaar dat rigidtappen ook vaak synchroontappen wordt genoemd. Na het tappen van draad moet de spindel vertragen en omkeren om de tap weer uit het gat te draaien. Deze variaties in toerental worden door de CNC-machine afgeregeld, zodat dat ook de verplaatsing van de tap vertraagd. Hierdoor is geen compensatiehouder benodigd en kan de tap in een vaste houder (vandaar ‘rigid’) worden gemonteerd. In theorie kan de besturing deze variaties steeds blijven volgen.

De praktijk wijst echter uit dat standtijden beduidend hoger liggen indien er alsnog gebruik wordt gemaakt van een speciale tapkop voor rigidtappen. Die voorziet de tap van enige flexibiliteit bij het aansnijden en omkeren van de draairichting, waardoor de druk op de flanken van de tap afneemt en de standtijd toeneemt.

Voordelen van rigidtappen in vergelijking met conventioneel draadsnijden

  • Rigidtappen kan met een eenvoudige spantanghouder of boorkop om de tap in te spannen.
  • Omdat de tap niet gaat wringen liggen de standtijden van het gereedschap hoger.
  • Bij het tappen van kleinere diameters is de kans op tapbreuk lager.

Tips en aanbevelingen

  • Stel de correcte snijgegevens in.
  • Gebruik de juiste voorboormaat.
  • Maak indien mogelijk gebruik van een speciale tapkop voor synchroontappen.
  • Rigidtappen wordt vaak toegepast bij high performance tappen (bijvoorbeeld de Dormer Sharkline).
  • Neem uw veiligheid en die van anderen in acht en gebruik vereiste beschermingsmiddelen om letsel te voorkomen.
  • Vraag gerust informatie en advies bij uw Dormer specialist, we helpen u graag!
Terug naar overzicht