Home Welke boor is geschikt voor het boren van Aluminium?
Deel dit artikel

Welke boor is geschikt voor het boren van Aluminium?

Welke boren zijn geschikt voor aluminium?

Aluminium in zuivere vorm is een zacht materiaal: de verschillende legeringen maken van aluminium echter een veelzijdig en breed inzetbaar materiaal. Het boren in aluminium is met enige kennis van dit materiaal geen enkel probleem.

Aluminium laat zich over het algemeen gemakkelijker verspanen dan staal, omdat het veel zachter is. Bij het verspanen van aluminium is, ten opzichte van staal met een vergelijkbare sterkte, ongeveer 2 tot 3 keer minder vermogen nodig. In het verleden is er weinig aandacht geweest voor het verspanen van aluminium. 

Verspaanbaarheid van aluminium 

De goede verspaanbaarheid levert echter ook bijzondere problemen op, zoals het moeilijk breken van spanen door de grote taaiheid en het sterke ‘kleven’ van aluminiumdeeltjes op het snijgereedschappen. Bij een verspanende bewerking ontstaat tussen het snijgereedschap en het werkstuk een grote wrijving. Vooral bij lage snijsnelheden vormt zich hierdoor een opbouwsnijkant (valse snijkant). Deze ontstaat doordat er materiaal vastkleeft aan het oppervlak van de snijkant, hierdoor veranderen de beitelhoeken en de oppervlaktegesteldheid van het materiaal negatief.

Welke boren kunnen worden gebruikt voor aluminium?

Voor het bewerken van aluminium raden we de volgende boren aan: A520R120A002A510A553, en de R100.

U kunt voor het selecteren van de juiste boor ook gebruik maken van de product selector: op basis van uw input wordt een overzicht met de meest geschikte boren voor uw specifieke klus samengesteld.

Aanbevelingen

  • Het bewerken van abrasieve en slijtvaste aluminium-legeringen (met een siliciumgehalte van meer dan 6%) kan het beste worden gedaan met gecoat gereedschap. 
  • Gebruik gereedschappen met een scherpe snijkantgeometrie voor het verspanen van AI-legeringen met een laag Si-gehalte.

Nuttige tips

  • Gebruik koelmiddelen voor het verspanen van aluminium.
  • Raadpleeg de product selector voor meer informatie. 

 Wilt u meer informatie of afvies van een van onze experts? Neem gerust contact met ons op.

Terug naar overzicht