Home Welke boren en/of frezen zijn geschikt voor Trespa®?

Welke boren en/of frezen zijn geschikt voor Trespa®?

Welke gereedschappen zijn geschikt voor het verspanen van Trespa®?

Trespa® is een merknaam van HPL-platen die meestal worden gebruikt als gevelbekleding. Daarnaast bestaan er verscheidene binnentoepassingen. Trespa® heeft een dichte structuur door de combinatie van vezels en bindende kunsthars. Qua eigenschappen vertoont het overeenkomsten met hardhoutmaterialen. Het boren en frezen in dit materiaal zorgt doorgaans voor een hoge slijtage aan het gereedschap. Afhankelijk van de toepassing kan er geopteerd worden voor hardmetalen, dan wel HSS(-E) gereedschap.

Volhardmetalen gereedschappen

Volhardmetalen gereedschappen zijn veel minder onderhevig aan slijtage en daardoor zeer geschikt voor het boren en frezen in Trespa®. Over het algemeen zijn ze wel duurder in aanschaf, waardoor ze het meest aan te bevelen zijn bij computergestuurde toepassingen en/of seriewerk, waar ook de standtijd van het gereedschap van belang is.

Boren

Standaard blanke hardmetaalboren die gebruikt kunnen worden zijn de R100 (volgens DIN 338), of de korte versie hiervan – de R120. Eveneens geschikte boren zijn de TiN-gecoate R510 (of korte uitvoering R520) met een CDX-spiraal. De scherpe geometrie en TiN-coating maken deze boor tot een van de meest kwalitatieve boren voor het bewerken van Trespa®.

Voor het verzinken van gaten in Trespa® kan gebruikt gemaakt worden van de G400, een HM 90° verzinkboor volgens DIN 335C.

Ook centerboren heeft Dormer Pramet in hardmetaaluitvoering, namelijk het type R200.

Frezen

Daar hebben wij veel mogelijkheden in, zowel in 1, 2 en 3 snijders, met en zonder coating in onze 600-serie en 800-serie frezen.

Afhankelijk van de toepassing, kan er voor het frezen in Trespa® gekozen worden voor één-, twee of viersnijders. Betreffende HM frezen voorziet Dormer Pramet hierin een ruime keuze. Hierbij moet vooral naar S600 (S637S610S611S638) en S800 series gekeken worden. Het verdient daarnaast aanbeveling om ook hier weer voor de gecoate uitvoeringen te opteren.

 

HSS(-E) gereedschap

Indien er op minder frequente basis Trespa® verspaand moet worden, is het voordeliger om voor het prijsgunstigere HSS gereedschap te kiezen. Dit neemt niet weg dat ook hiermee op een degelijke manier Trespa® verspaand kan worden.

Boren

De meest universele oplossing is onze A002 boor (of A022 voor de korte uitvoering). Deze TiN-gecoate HSS boor biedt een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Daarnaast is er ook het type A510 (A520 in korte uitvoering), die door middel van een ADX-spiraal een wat hogere voeding toelaat. Ook deze boren zijn voorzien van een TiN-coating. De spiraal en coating laten een productiever boorproces toe, aldus biedt deze boor een goed alternatief voor HM boren wanneer de stabiliteit van het boorproces niet gegarandeerd kan worden.

Een ander mogelijk alternatief voor hardmetaalboren is een HSS boor met hardmetalen punt, type A160. Deze combineert de taaiheid van HSS met de hardheid van de hardmetalen elementen, en kan prima gebruikt worden voor de verspaning van Trespa®.

Om te verzinken kan gekozen worden voor:

 • G142: 90° HSS verzinkboor met grotere vrijloop
 • G570: 90° HSS-E verzinkboor met ALTiCN-coating

Ook voor het centreren zijn er meerdere mogelijkheden:

 • A200: HSS: 118° tophoek en 60° verzinkhoek
 • A205: HSS met TiN coating: 118° tophoek en 60° verzinkhoek

Frezen

Met betrekking tot frezen in Trespa® wordt doorgaans geopteerd voor hardmetaal frezen. Echter kunnen ook HSS frezen succesvol ingezet worden. Hier geldt opnieuw de aanbeveling om te kiezen voor de gecoate uitvoeringen.

Tips en aanbevelingen

 • Gebruik altijd scherp gereedschap voor het boren en frezen van Trespa®.
 • Het gebruik van de snijvloeistof is aan te raden.
 • Gebruik bij het boren onderlegplaten om beschadiging bij het uittreden te vermijden.
 • Gebruik de juiste verspaningscondities.
 • Zorg voor een stabiel en betrouwbaar verspaningsproces.
 • Gebruik de benodigde beschermingsmiddelen.
 • Vraag gerust advies aan uw Dormer Pramet specialist. Wij helpen u graag!
Terug naar overzicht