Home Welke maat moet ik voorboren?

Welke maat moet ik voorboren?

Bij het vervaardigen van een binnenschroefdraad is het van groot belang om op de juiste maat het gat voor te bewerken. Veelal gebeurt dit dmv een spiraalboor. Voor tappen en draadfrezen is de benodigde diameter van het gat hetzelfde. Indien het gat te klein is bestaat kans op schade aan de tap of draadfrees. Maar als het gat te groot is dan zal de schroefdraad niet voldoen aan de genormeerde maatvoering. Vandaar het belang van een goede keuze van deze voorboordiameter. Voor metrische (M) en metrisch fijne schroefdraad (MF) is er een gemakkelijke vuistregel. Namelijk de nominale maat van de schroefdraad dient verminderd te worden met de spoed. Dus bij een M6 schroefdraad die een spoed heeft van 1 mm zal de voorboordiameter worden 6-1=5 mm.

Bij andere schroefdraadsoorten zoals UNC of G gaat dat ook min of meer op alleen is het lastiger te berekenen omdat de spoed wordt aangegeven in gangen per duim. Die zult u dus eerst om moeten rekenen naar mm. Vandaar dat er handige voorboorposters en voorboortabellen op pocket formaat beschikbaar zijn, waarop de juiste voorboormaat eenvoudig is af te lezen. De poster is ideaal om in de werkplaats op te hangen. Neem contact met ons op indien u interesse heeft in dergelijke tabellen! 

Bij schroefdraad vervaardigen d.m.v. een roltap dient er groter te worden voorgeboord. Ook die waarden zijn vermeld op de genoemde posters en tabellen. Tevens vindt u in de Dormer catalogus ook altijd op de productpagina’s van de betreffende tappen de voorboormaat vermeld.

Overigens zijn deze voorboormaten gebaseerd op het gebruik van een normale spiraalboor (de meeste standaard (N) type HSS-(Co) boren). Deze hebben een nauwkeurigheid van h8. Indien er gebruik wordt gemaakt van boren voor een hogere productiviteit (zowel HSS-(Co) als VHM), die veelal een nauwere tolerantie hebben (h7) dan verdient het aanbeveling om de voorboormaat 0,1 mm groter te kiezen. Dit zal de standtijd van de tap bevorderen zonder effect te hebben op de gewenste maatvoering van de schroefdraad.

Tevens is het verstandig om indien er schroefdraad getapt wordt in roestvaste staalsoorten, waarbij het gat kan krimpen tijdens het boren door de veerkracht van het materiaal, ook 0,1 mm groter te boren. Het is zeker in dit soort materialen van belang om het geboorde gat na te meten om vast te stellen of het gat groot genoeg is.

In de praktijk kan het dus voorkomen dat wanneer er met bijvoorbeeld een VHM boor wordt voorgeboord in RVS er 0,2 mm groter geboord mag worden.

Tabel van maten bij voorboren

Terug naar overzicht