Home Welke verzinkboor kan ik het best gebruiken voor de verschillende bewerkingen van metaal?

Welke verzinkboor kan ik het best gebruiken voor de verschillende bewerkingen van metaal?

Welke verzinkboor kan ik het best gebruiken voor de verschillende bewerkingen van metaal?

De verzink- of soevereinboor is een kegelvormig verspanend gereedschap, dat het meeste voorkomt als uitvoering met drie snijkanten. De boor is echter ook verkrijgbaar met een specifieke snijkantvorm.

Verzinkboren kunnen gebruikt worden voor:

  1. Het afbramen van gaten.
  2. Het aanbrengen van een afschuining in een gat voordat de schroefdraad getapt wordt.
  3. Het afschuinen van een gat om een schroefkop te verzinken in het materiaal.
  4. Het afbramen van een werkstuk door de verzinker als frees in te zetten.

Verzinkers zijn beschikbaar in verschillende prijsklassen: goedkope verzinkers leiden vaak tot frustratie bij de gebruiker, omwille van een stroevere bediening en schade aan het werkstuk. Bij handmatige toepassingen is er veel meer kracht nodig om een goede verzinking te realiseren. Daarom levert Dormer Pramet hoogwaardige verzinkboren die zowel geschikt zijn voor het gebruik in een hand- of accuboormachine als op een CNC-machine. De juiste keuze van een verzinkboor en het bijpassende geschikte toerental levert altijd het gewenste resultaat.

Verzinkboren voor metaal, hout en andere materialen

De meeste verzinkboren hebben een universele toepassing, wat inhoudt dat ze bijvoorbeeld ook inzetbaar zijn voor het bewerken van hout. Voor het boren in roestvaststaal, harde materialen of taaie materialen wordt er doorgaans voor wat meer toepassingsgerichte verzinkers gekozen. Voor RVS bijvoorbeeld raden wij de G142 aan, die radiaal is achtergeslepen, of de G570, die een speciale AlTiCN-coating heeft. Deze laatste kan ook voor de wat hardere materialen gebruikt worden, alsook de hardmetalen verzinkboor G400.

Verschillende verzinkhoeken en schachten

Het is van belang de juiste verzinkhoek te selecteren. Meestal gaat het om 90°, maar er zijn afwijkingen mogelijk: bijvoorbeeld 60° (G135/G136/G137), 82° (G154) of 100° (G171).

Het merendeel van de verzinkboren wordt geleverd met een gladde cilindrische schacht. Echter, omdat deze makkelijk kan doorslippen in een boorkop zijn er ook verzinkers met 3 vlakken aan de schacht, zodat dit voorkomen kan worden (G106/G506).

Indien u alleen een machine met MC-opname ter beschikking heeft (bijvoorbeeld een kolomboor), dan kunt u beter kiezen voor een verzinkboor met MC-schacht, zoals de G338.

Tevens kunt u kiezen voor de verzinkboor met 1/4” zeskantschacht, de G107, die geschikt is om in een bithouder te plaatsen. Deze zijn ideaal voor hand- en accuboormachines. Let op: u kan deze niet gebruiken in een schroefmachine met een slagfunctie. Dit kan de snijkanten van de verzinkboor namelijk flink beschadigen.

Genormeerde verzinkdiameters voor schroefkoppen

Bij de 90° verzinkboren zijn voor het verzinken van schroefkoppen genormeerde diameters beschikbaar. Hieronder volgt een overzicht:

 Voor schroeven metverzonken kop volgens:
VerzinkerØISO 2009, 2010,7046, 7047DIN 7991
4,3M2
5M2,5
6M3
6,3M3
7M3,5
8M4
8,3M4
10M5
10,4M5
11,5M6
12,4M6
15M8
16,5M8
19M10
20,5M10
23M12
25M12
31M16

Basismateriaal

De meeste verzinkboren worden vervaardigd uit hoogwaardig snelstaal (HSS). Dit materiaal heeft een goede verhouding tussen slijtvastheid en taaiheid. Slijtvastheid is nodig om een economische standtijd te bereiken. De taaiheid is gewenst om schade aan de snijkanten te voorkomen indien er een bepaalde instabiliteit van het werkstuk of de machine is.

Voor diverse materialen geldt dat het nodig is om een hogere slijtvastheid te hebben, in welk geval een coating of harder basismateriaal de oplossing kan vormen:

  • G506 is een HSS verzinkboor met 90° verzinkhoek en is voorzien van een TiAIN-coating.
  • G570 is een HSS-Co verzinkboor met 90° verzinkhoek en AlTiCN-coating voor moeilijk verspaanbare materialen zoals RVS.
  • G400 is een hardmetalen (VHM) verzinker met 90° verzinkhoek en is perfect voor toepassingen in harde materialen of materialen met schurende werking. Bijvoorbeeld gietstukken met zandinsluitingen.

Afwijkende snijkantvormen

Naast de meest voorkomende verzinker met 3 snijkanten zijn er andere mogelijkheden. Meest afwijkend is de G149, welke voorzien is van een een schuin gat in het verzinkgedeelte, dat de snijkant vormt en de de spanen afvoert. Deze verzinker wordt met name toegepast voor zachtere en langspanige materialen.

Tevens zijn er verzinkers met slechts 1 spaangroef (G129), die door de scherpe snijkant (positieve spaanhoek) voor zuivere verzinkingen vooral geschikt zijn voor taaie en langspanige materialen. Voor harde materialen wordt een verzinkboor aangeboden met een spaanhoek van 0° en meer dan 3 snijkanten (G132).

Wilt u meer informatie? U kunt gerust contact met een van onze expert opnemen.

Een overzicht van alle Dormer Pramet verzinkboren vindt u in deze catalogus.

Terug naar overzicht