Home Extra nauwkeurige afwerking met honderdste ruimer
Deel dit artikel

Extra nauwkeurige afwerking met honderdste ruimer

Een gat dient vaak binnen een bepaalde tolerantie te vallen. Dit is met name het geval als er een bepaalde passing bereikt moet worden. Een nauwkeurige afwerking voor wat betreft rondheid, oppervlaktegesteldheid en diameter van het geboorde gat is dan nodig. Dit kan met ruimen. In dit artikel leest u over een specifieke variant hiervan: de honderdste ruimer. 

1/100e ruimer: wat is het en wanneer gebruikt u het?

Zoals gezegd is ruimen een verspanende bewerking waarmee een geboord gat nauwkeurig wordt afgewerkt. Hiervoor kunt u zowel een hand- als machineruimer gebruiken. De meeste ruimers in ons assortiment worden aangeboden met een tolerantie voor H7. Dit is namelijk de meest voorkomende tolerantie voor gaten. Het is echter mogelijk dat er een andere tolerantie is vereist. In dat geval biedt de honderdste ruimer uitkomst. 

Zeer nauwkeurig

De naam doet het al vermoeden. Een 1/100e ruimer is een ruimer die tot op een honderdste millimeter nauwkeurig wordt geproduceerd. De productietolerantie van deze ruimers verschilt. Bij diameters tot 5.5 mm is dit 4 micron. Voor diameters tot 12 mm is dit 5 micron. Door deze hoge precisie is het mogelijk om met specifieke ruimers bepaalde toleranties te behalen. Dit is dus wel afhankelijk van de diameter. Het artikelnummer van Dormer Pramet voor dit soort ruimers is B170. Dit is een HSS-E ruimer. Voor de hardere materialen is er de B481. Dat is een VHM uitvoering.

Selecteer de juiste ruimer

Het selecteren van de juiste ruimer kan eenvoudig gedaan worden aan de hand van onderstaande tabel:

Ruimer tabel

Bij alle blauw gemarkeerde velden is het mogelijk om de beoogde tolerantie bij een specifieke diameter te behalen met de corresponderende 1/100e ruimer. Deze zeer nauwkeurige ruimer valt dan binnen de productietolerantie voor ruimers volgens DIN 1420.

Voorbeeld

We maken de tabel inzichtelijk aan de hand van het volgende voorbeeld. De beoogde tolerantie van een gatdiameter 8 mm is H9. Zoek in de tabel de tolerantie H9 op. Kijk vervolgens naar de diameters van 6 – 10 mm. U zult zien dat in dit veld “+0.02” wordt vermeld. Wat houdt dat in? Met een ruimer B170, in de diameter 8.02 mm, wordt aan de voorwaarden voldaan om een gat te produceren Ø 8H9. 

Dormer Pramet kan nu nog meer oplossingen bieden door het opnemen van een dergelijke ruimer in het assortiment. Wij hebben hiermee een adequate oplossing in huis voor verscheidene toleranties. 

Meer weten?

Voor algemene tips met betrekking tot ruimen kan u hier terecht. Heeft u overige vragen? Onze specialisten staan altijd tot uw beschikking! Dormer Pramet heeft alle in huis op het gebied van borenfrezen en ruimen. Wij helpen u graag met het vinden van het juiste product! 

Terug naar overzicht