Home Hoe kan ik sleuven frezen?

Hoe kan ik sleuven frezen?

Voor het frezen van sleuven wordt gebruik gemaakt van vingerfrezen. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen twee types: open sleuven en gesloten sleuven (ook wel spiebanen genoemd).

Gesloten sleuf

Voor het openen van een gesloten sleuf heeft u verscheidene opties. 

  1. Een boor, waarvan de diameter iets kleiner of gelijk is aan de breedte van de sleuf. Hierna kan de spiebaanfrees makkelijker de diepte bereiken die nodig is. 
  2. Borend frezen. Hiervoor is wel een centrumsnijdende frees nodig. Bij een even aantal tanden lopen twee kopsnijkanten tot op de hartlijn van de frees, bij een oneven aantal tanden is dit er slechts één. Bij deze bewerking moet de voeding door het aantal tanden worden gedeeld. Het is niet raadzaam om borend te frezen met een frees die meer dan 4 snijtanden heeft. 
  3. Borend circulairfrezen. Bij deze methode gaat de frees met een spiraalbeweging het materiaal betreden. 
  4. Hellend frezen. Dit is de meest voorkomende methode. Hiermee loopt de frees onder een hoek het werkstuk in. De maximale hellingshoek is afhankelijk van het te bewerken materiaal en het aantal tanden op de frees.

Door met een freesdiameter te frezen die gelijk is aan de maat van de sleuf, zal deze sleuf niet perfect vierkant van vorm worden. Dit kan men oplossen door een kleinere freesdiameter te gebruiken en de sleuf na te bewerken om de juiste maat te behalen.

Open sleuf

Bij een open sleuf kan men conventioneel frezen. Hierbij gaat de frees in één beweging door het materiaal of wordt de snedediepte opgedeeld in meerdere stappen.

Om te frezen met lage radiale snijkrachten kan er ook trochoïdaal gefreesd worden. Dit is een freesbewerking waarbij, met een frees met een diameter van maximaal 70% van de sleufbreedte, een circulaire met een voorwaartse beweging gecombineerd wordt.

Bij diepe sleuven of een lange uitsteeklengte van de frees kan er axiaal gefreesd worden. Dit wordt ook wel plunge frezen genoemd. Hierbij wordt gebruikt gemaakt van het uiteinde van de frees om te snijden in plaats van de omtrek. Het kan worden vergeleken met een kotterbewerking met onderbroken snedes. Deze bewerking vereist een nabewerking.

Lange snijkantfrezen met wisselplaten kunnen gebruikt worden voor grotere sleufbreedtes en diepere sleuven. Hierbij is een machine met een hoog vermogen een vereiste.

Dormer Pramet en sleuven frezen

Het volledige assortiment gereedschappen dat geschikt is voor het frezen van open of gesloten sleuven kunt u vinden in de Pramet catalogus. Wilt u meer informatie van een van onze experts? Neem dan gerust contact met ons op!

Terug naar overzicht