Home Waarom breekt de lip van een morseconus boor af en wat kan ik er aan doen?

Waarom breekt de lip van een morseconus boor af en wat kan ik er aan doen?

Gebroken of gedraaide lip bij morseconus boor

Er wordt vaak verkeerdelijk aangenomen dat de lip aan de bovenzijde van een morseconus opname als meenemer gebruikt wordt. De lip is echter uitsluitend bestemd voor het eenvoudig verwijderen van de boor uit de houder. Door middel van een speciale uitdrijfspie (M152) wordt de boor uit de houder getikt. 

Oorzaak

Een beschadiging of verdraaiing van deze lip wordt meestal veroorzaakt door een morseconus die niet goed vastzit in de opname, en waardoor de boor dus gaat slippen. Een loszittende boor wordt dan weer op zijn beurt veroorzaakt door een beschadiging aan de morseconus zelf. Deze beschadiging kan zowel op de boor als in de spindel zitten en is niet altijd even zichtbaar. De schade zorgt ervoor dat boor onvoldoende grip heeft. Hierdoor wordt de kracht van de aandrijving niet overgebracht via de conus, maar via de uitdrijflip. Hierdoor wordt deze verwrongen of gebroken. 

Oplossing

De oplossing is voor de hand liggend: een beschadigde boor moet onmiddellijk worden vervangen. Anders bestaat de kans dat deze verdere schade toebrengt aan de spindel, met eventuele machinepanne als gevolg.

Om dergelijke problemen te voorkomen is het aangewezen om er voor te zorgen dat zowel de boor als de spindel schoon en vetvrij zijn. Dit om een optimale opname te waarborgen. Lees hier alles over de verschillende morseconus boren in het Dormer Pramet assortiment. Wilt u meer informatie dan kunt u ook altijd contact opnemen met een van onze experts.

Terug naar overzicht