Home Wat is radiuscompensatie?

Wat is radiuscompensatie?

Radiuscompensatie

Radiuscompensatie is een instelling die er voor zorgt dat het besturingsprogramma van een machine zelf rekening houdt met de straal of radius van een gereedschap. Het programmeren van contouren, het frezen van passingen en schroefdraadfrezen wordt hierdoor een stuk eenvoudiger. CNC-machines beschikken veelal over deze functie. Het ingeven van de diameter van het gereedschap in de tooltabel van de machine zorgt dat deze de radius in acht neemt.

Voorbeeld: een vierkant werkstuk frezen

Het vierkant dat we willen frezen moet een vierkant van 100x100mm worden. Het frezen van dit vierkant wordt gedaan met een frees met een diameter van 10mm. Het nulpunt van de frees ligt in het midden van het werkstuk.

Zonder radiuscompensatie:

We werken met de coördinaten X50, X-50 en Y50, Y-50. Het werkstuk wordt echter geen vierkant van 100×100 mm, maar 90×90 mm. Hoe komt dat? De radius van de frees is 5 mm – deze moet handmatig worden opgeteld bij het invoeren van de coördinaten. Als we zonder radiuscompensatie de coördinaten X55, X-55 en Y55, Y-55 hadden ingevoerd, dan zou het werkstuk wel een vierkant van 100x100mm zijn geworden.

Met radiuscompensatie:

Als we een machine met radiuscompensatie gebruiken, kunnen we ingeven dat de diameter van de frees 10 mm is. En omdat de machine automatisch rekening houdt met de radius van het gereedschap kunnen we programmeren met de coördinaten die we op de tekening zien: X50, X-50 en Y50, Y-50. De machine gaat nu 5 mm verder dan geprogrammeerd. Het werkstuk wordt met dank aan de radiuscompensatie een keurig vierkant van 100×100 mm.

Bij ISO-programmeren worden hiervoor de volgende codes gebruikt:

  • G40 – radius compensatie uit
  • G41 – radius compensatie aan links (contour ligt rechts van het gereedschap)
  • G42 – radius compensatie aan rechts (contour ligt links van het gereedschap)

Radiuscompensatie bij schroefdraadfrezen

Radiuscompensatie wordt bijvoorbeeld altijd gebruikt bij het schroefdraadfrezen. Zo kan de schroefdraadtolerantie eenvoudig worden aangepast. Op de draadfrezen van Dormer Pramet staat een Rprg-waarde op de freesschacht aangegeven die wordt ingegeven in de offsetwaarde van het gereedschap. De Rprg-waarde is de startwaarde voor een nieuwe frees en is gebaseerd op de theoretische 0-lijn (nominale flankdiameter).

Wilt u meer informatie over radiuscompensatie of over andere producten? Neem gerust contact met een van onze expert op.

Terug naar overzicht